Opinie

    • Hans Beerekamp

Als politici niet durven doen de BN’ers het wel

Waldemar Torenstra op Lesbos,RTL Late Night.
Waldemar Torenstra op Lesbos,RTL Late Night.

De vraag van de dag, in verschillende toonaarden gesteld in talkshows en actualiteitenprogramma’s, luidde: „Kan één foto, van een aangespoelde peuter op een Turks strand, de publieke opinie over de vluchtelingenstroom doen kantelen?”

Het verstandigste antwoord, althans het meest in overeenstemming met wat je er zelf over zou kunnen bedenken, gaf foto-onderzoeker Martijn Kleppe in EénVandaag (AVRO-TROS). Volgens Kleppe gold ook voor het beroemde beeld van het voor een napalmaanval wegrennende meisje in Vietnam, dat het paste in een trend die al gaande was. Met andere woorden: de mening was al aan het veranderen en dan komt zo’n pregnant, dramatisch beeld als geroepen. We denken dat de foto ons van standpunt heeft doen veranderen, maar we zaten er in feite op te wachten.

EénVandaag neemt al een tijdje het voortouw in genuanceerde berichtgeving over wat Geert Wilders „de asieltsunami” noemt. Experts mogen er uitleggen dat achtduizend vluchtelingen voor een land van 17 miljoen inwoners echt geen probleem zouden hoeven zijn. Of, zoals schrijver Guus Kuijer vorige week twitterde: „Niet de vluchteling maar de vreemdelingenhaat lijkt me het ernstigste Europese probleem.”

Nog maar een paar dagen geleden werd je bijna gelyncht in de sociale media, als je zoiets beweerde. Er is ruimte zat in krimpgebieden, waar hele woonstraten worden afgebroken tegen de leegstand, maar dat zijn nu ook juist de gebieden waar de PVV de meeste kiezers trekt en de angst voor nog meer verpaupering weinig generositeit toestaat.

Nu doet zich een interessant fenomeen voor: met uitzondering van bondskanselier Merkel houden de Europese politici zich op de vlakte, want pleiten voor het toelaten van nieuwe arbeidskrachten tot een vergrijzend continent zou wel eens electorale kamikaze kunnen betekenen. Aangezien religieuze en vakbondsleiders in ontzuild Nederland weinig invloed meer hebben, moeten anderen leiderschap tonen. Het zijn juist de traditioneel niet-progressieve media die het eerst omgingen: Bild, The Sun, EenVandaag. En gisteren betaalde De Telegraaf mee aan een paginagrote advertentie van Bekende Nederlanders die hulp aanboden bij het opvangen van de nieuwkomers.

In de talkshows bleken sommige ondertekenaars dat aanbod nogal letterlijk te bedoelen: Hanna Verboom (DWDD) was een douche op haar zolder aan het aanleggen, Waldemar Torenstra (RTL Late Night) had, tijdens pauzes in de opnames voor de comedyserie Divorce op Lesbos, voor taxichauffeur gespeeld om Syrische vluchtelingen naar de haven te brengen. Hij zei ook bereid te zijn schietles te nemen, om gebieden in Syrië te beschermen.

Dat zal zo’n vaart niet lopen, maar als middel om de tv-kijkers minder angstig te maken, is dit soort persoonlijk engagement heel nuttig. Als de politici er het zwijgen toe doen of volharden in de oude mantra’s van opvang in eigen regio en ‘je weet niet wie er allemaal tussen zitten’, dan moeten de nieuwe opinieleiders het maar doen. RTL Late Night en Pauw gaan er avondvullende uitzendingen aan besteden, respectievelijk maandag en woensdag.

    • Hans Beerekamp