Opgroeien in boerenlucht gezond

Eén dosis ‘boerderijstof’ is voldoende om te voorkomen dat laboratoriummuizen allergisch worden voor huisstofmijt. Die ontdekking deed de Belgische immunoloog Bart Lambrecht (Universiteit Gent en Erasmus MC Rotterdam) onlangs in een cruciale proef, waarover hij vandaag schrijft in een publicatie in Science. De vondst van Lambrecht geeft voor het eerst een moleculaire verklaring voor de geldigheid van de zogeheten hygiënehypothese. Die stelt dat de oorzaak van de toename van allerlei allergieën, astma en auto-immuunziekten gezocht moet worden in het steeds ‘sterielere’ leven van opgroeiende kinderen. Contact met bacteriën in de vroege jeugd zou juist goed zijn, omdat dit het afweersysteem goed afstelt. Daardoor zou dat systeem later in het leven niet zo makkelijk meer ontsporen door zich tegen de verkeerde prikkels te richten. Lambrecht bouwt met zijn proeven voort op de ideeën van de Britse epidemioloog David Strachan. De hypothese van Strachan uit 1989 werd herhaaldelijk bevestigd gevonden in epidemiologisch onderzoek. In één van die studies, uitgevoerd in Zuid-Duitsland, Oostenrijk en Zwitserland, bleek dat kinderen die opgroeiden op melkveebedrijven bijna geen hooikoorts hadden en veel minder vaak astma, in vergelijking met kinderen in dezelfde regio die in een dorp woonden. Lambrecht ging, in samenwerking met de leider van dat onderzoek, op zoek naar het mechanisme hierachter. Nu hij dat heeft ontrafeld denkt de immunoloog een methode op het spoor te zijn waarmee allergie en mogelijk meer afweerstoornissen te voorkomen zijn.

    • Sander Voormolen