Zo zag eBay er twintig jaar geleden uit

foto Bloomberg

Dorpen, diploma’s, een haarlok van Britney Spears - wat is er de afgelopen jaren eigenlijk niet te koop aangeboden op eBay? Deze maand viert de veilingwebsite dat het twintig jaar bestaat. Vandaag zou het zelfs precies twintig jaar geleden zijn dat AuctionWeb, de voorloper van eBay, online ging - maar dat wil het bedrijf niet helemaal bevestigen. “eBay was founded over Labor Day weekend in 1995″, laat een persvoorlichter weten. Dit weekend.

In 1995 begon de Iraans-Amerikaanse Pierre Omidyar met AuctionWeb, dat dus later de naam eBay kreeg. Het eerste verkochte item, zo wil de overlevering, was een kapotte laserpen. Inmiddels heeft de veilingwebsite 157 miljoen actieve gebruikers, een omzet van bijna 18 miljard dollar en is Omidyar miljardair. eBay bracht zelfs een eigen betaalbedrijf voort: PayPal. Dat is sinds de zomer een zelfstandig bedrijf aan de beurs.

Maar laten we niet vergeten hoe het begon. In het begin zag eBay er namelijk heel anders uit. Kijk maar.

Beelden via The Wayback Machine.
    • Annemarie Sterk