Wat weten we van onze ouders?

None

Full disclosure: deze criticus verloor vrij recent zijn moeder. Ik vertrouw erop dat je ook zonder die emotionele identificatie inziet hoe fijnzinnig geobserveerd deze film van de Italiaanse cineast Nanni Moretti is. Die gaat over dat knagende gevoel dat je er aan het eind niet helemaal was voor degene die ooit de belangrijkste persoon in je leven was. Margherita Buy speelt Margherita, een fiere, emotioneel afhoudende regisseur van ernstig sociaal-politiek drama. Tijdens de opnames van een film dreigt het hart van haar moeder het te laten afweten. Door complicaties holt Margherita steeds achter de feiten aan. Moretti’s films neigen tot meanderen. Maar waar Habemus papam vastliep in terzijdes en daarna niet meer op gang kwam, metselt hij ditmaal uit subtiele observaties en geestige dialogen een spanningsboog naar het onvermijdelijke. Met in de finale een emotionele sucker punch. Wat weten we echt van onze ouders?

    • Coen van Zwol