Obama heeft genoeg steun voor Iran-deal

President Obama heeft voldoende steun in de Amerikaanse Senaat verzameld voor de deal over het Iraanse nucleaire programma. Vorige maand hadden zowel de Republikeinse oppositie als senatoren uit Obama’s eigen partij hun twijfels over het akkoord. De Republikeinen zijn fel tegen de overeenkomst met Iran en hebben herhaaldelijk gedreigd met een tegenresolutie. Daarover kan Obama zijn veto uitspreken. Een veto van de president kan weer ongedaan worden gemaakt door het Amerikaanse Congres, dat bestaat uit de Senaat (met 100 zetels) of het Huis van Afgevaardigden (435 zetels), maar dan moet wel tweederde van beide kamers tegen het veto zijn. Gisteren sprak de Democratische senator Barbara Mikulski haar steun uit. Omdat zij de 34e senator is die dat doet, is een meerderheid van tweederde tegenstemmers in de Senaat onmogelijk.

    • NRC