BN’ers willen ‘menswaardig’ debat

Van Carice van Houten, Onno Hoes en Jim Bakkum tot Gerdi Verbeet. Bijna 140 bekende Nederlanders roepen in een paginagrote advertentie in De Telegraaf vandaag op tot een „totale verandering” van de politieke opstelling in het vluchtelingendebat. Volgens de BN’ers reageren de politiek en de gemeenschap „overweldigd en vanuit oude denkpatronen”. Zij waarschuwen voor het gevaar dat we onze verantwoordelijkheid zo klein mogelijk maken. Maar „de vraag is of we uiteindelijk nog wel de samenleving zijn die we zouden willen zijn”.

Initiatiefnemer is advocaat Hendrik Jan Biemond, oud-officier van justitie. Samen met regisseur Gable Roelofsen verzamelde hij de afgelopen dagen bekende namen. Biemond: „Dit weekend zag ik weer eens aangrijpende foto’s van kinderen en overviel me een groeiend gevoel van machteloosheid en passiviteit.”

Volgens hem is dit geen politiek standpunt. Het is „een oproep tot menswaardigere oplossingen voor het vluchtelingenprobleem in zijn geheel.” Wat de ultieme oplossing is, weet waarschijnlijk „niemand die op die lijst staat”, aldus Biemond, maar hij hoopt de discussie hiermee op gang te brengen. Binnenkort willen Biemond en Roelofsen in de Amsterdamse Stadsschouwburg een 24-uursdebat organiseren, inclusief politici en wetenschappers.

    • Menno Sedee