Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

Politiek

Afname aantal inburgeringsexamens

Het aantal mensen dat een inburgeringsexamen doet, neemt af. Dat meldde Nieuwsuur gisteren na onderzoek. Een belangrijke oorzaak zou een wetswijziging zijn. Sinds 1 januari moeten nieuwkomers hun inburgering zelf regelen. Eerder werden mensen begeleid door de gemeente. Uit cijfers die Nieuwsuur opvroeg bij Dienst Uitvoering Onderwijs blijkt dat van de 10.641 nieuwkomers die in 2013 inburgeringsplichtig werden, tot juli dit jaar nog maar 17 procent is ingeburgerd. Binnen drie jaar moet aan de inburgeringsplicht zijn voldaan, anders kan de verblijfsvergunning worden ingetrokken. In 2011 slaagde nog 77 procent, dit jaar is dat nog 53 procent.