Van Poppel bezorgt Nederland derde ritzege in Vuelta

Danny van Poppel snelt naar de overwinning in de rit naar Lleida. Foto AFP

Danny van Poppel heeft vanmiddag de twaalfde etappe van de Vuelta op zijn naam geschreven. De Nederlander won in de massasprint van Daryl Impey en Tosh Van der Sande. Van Poppel is na Tom Dumoulin en Bert-Jan Lindeman de derde Nederlander die dit jaar een rit wint in de Spaanse wielerronde.

Twitter avatar raykerckhoffs Raymond Kerckhoffs Wat goed is komt snel: Danny van Poppel!!! http://t.co/BQuzpD8Gxx

Diezelfde Lindeman was vandaag opnieuw volop in beeld, als een van leden van een kopgroep van vijf. Heel even leek de Groninger zelfs kans te maken op een tweede ritzege, maar vlak voor de aankomst werden de vluchters alsnog teruggepakt door een aanstormend peloton.

Even leek het er echter op dat de zoon van oud-sprinter Jean-Paul van Poppel zou ontbreken in de massasprint, zo schrijft persbureau ANP. Op twaalf kilometer van de aankomst kreeg de 22-jarige sprinter namelijk technische problemen aan zijn fiets, waardoor hij uit het peloton wegzakte. Zijn ploeggenoten kregen hem echter op tijd terug voorin de groep.

In de voetsporen van vader

Door zijn scherpe sprint treedt Van Poppel in de voetsporen van zijn vader, die in alle grote rondes etappes won. Voor zoon Danny was het de eerste rit, en met afstand de grootste overwinning van zijn loopbaan. Eerder dit seizoen won Van Poppel al een rit in de Driedaagse van West-Vlaanderen en 2 etappes in de Ronde van Wallonië.

In de top van het algemeen klassement veranderde in de rit van vandaag weinig. Fabio Aru behoudt zijn rode leiderstrui, die hij gisteren afpakte van Tom Dumoulin. Die staat nu derde op een halve minuut van de Italiaan.

    • Joost Pijpker