Station Boedapest heropend, honderden migranten proberen treinen in te komen

De Hongaarse politie heeft zich teruggetrokken bij de poorten van het oostelijke station Keleti in Boedapest. Migranten stroomden vervolgens het stationsgebouw in.

Migranten bij Keleti proberen zich in een overvolle trein te proppen. Foto Reuters / Bernadett Szabo

De Hongaarse politie heeft zich teruggetrokken bij de poorten van het internationale treinstation Keleti in Boedapest. Honderden migranten stroomden vervolgens het stationsgebouw in en probeerden massaal op de trein te springen waarvan ze dachten dat die richting West-Europa zou vertrekken.

Het Hongaarse spoorwegbedrijf kondigde aan dat er voorlopig geen treinen richting Oostenrijk of Duitsland vertrekken, meldde persbureau AP. De trein die nu zo vol zit, reist wel richting het westen, maar stopt bij de Szombathely en Sopron, dicht bij de grens met Oostenrijk. De trein met meer dan 200 passagiers is omstreeks het middaguur vertrokken. Hoe de mensen aan boord daarna verder moeten reizen is onduidelijk.

Update 13.00 uur: De eerste halte van de trein bleek niet in de buurt van Oostenrijk te liggen, maar op 35 kilometer afstand van Boedapest, bij Bicske. Passagiers kregen te horen dat ze daar moesten uitstappen om zich te melden bij een kamp voor asielzoekers in de buurt. Andere mensen stapten over op een vervangende trein. Uiteindelijk werd één wagon geleegd en stonden vijf wagons vol met inzittenden stil bij het station van Bicske. De politie sleurde mensen zonder geldige reisdocumenten van de trein, schrijft onze correspondent Roeland Termote.

Eerder liet Termote weten dat niet iedereen in Boedapest op de trein is gestapt. De politie greep in om zo’n negenhonderd migranten van een trein te halen die niet zou vertrekken. Dit gebeurde verder zonder incidenten. Andere mensen wilden liever wachten.

“Niet iedereen neemt zomaar de trein, een waarvan ze niet weten waar die precies heen gaat. Sommige mensen hebben een ticket naar München dat twee weken geldig is en wachten liever tot het reguliere treinverkeer wordt hervat.”

Twitter avatar RoelandTermote Roeland Termote This train is bringing migrants to (but not across) the border with Austria. #irony http://t.co/4aTFhuCzHD

De Hongaarse autoriteiten sloten Keleti, het belangrijkste station van Boedapest, dinsdag volledig af voor migranten. Ze wilden voorkomen dat mensen met een geldig ticket maar zonder geldige reisdocumenten verder konden reizen naar Oostenrijk of Duitsland. De toestroom zorgde voor chaos en bomvolle treinen.

Nadat vanochtend bekend werd dat er weer treinen zouden vertrekken, liet de politiechef van Wenen weten dat mensen die vanuit Hongarije naar Wenen reizen, niet gecontroleerd of geregistreerd worden. Ze mogen hun reis door Oostenrijk voortzetten, zei Gerhard Puerstl volgens persbureau Reuters.

“Waar we zeker niet toe in staat zijn, is iedereen die langskomt checken, hun identiteit vaststellen of hen mogelijk arresteren. Dit kunnen we niet en we hebben geen plannen om dit te doen.”

Protest om sluiting

Het spoorwegbedrijf laat weten dat het vervoer richting West-Europa omwille van de veiligheid niet wordt hervat. Zondag mochten vluchtelingen zonder legaal identiteitsdocument ook niet doorreizen vanuit Boedapest. Maandag trok de politie zich terug en konden migranten plots wel doorreizen. Een gevolg was dat het station van Wenen vol stroomde. Dinsdag volgde weer sluiting.

Het stadsbestuur van Boedapest heeft besloten naast het station een vluchtelingenkamp te bouwen dat plaats moet bieden aan 800 tot 1.000 migranten. Daarvoor is 1 miljoen euro beschikbaar gesteld. De Hongaarse premier Viktor Orban is vandaag in Brussel voor een ontmoeting met andere Europese leiders.

Record in Duitsland

Uit alle hoeken proberen migranten en vluchtelingen uit bijvoorbeeld Syrië de Europese Unie binnen te komen. Eilanden in Griekenland konden de toestroom van vluchtelingen, die vaak door mensenhandelaren op gammele bootjes en met te weinig brandstof de zee op worden gestuurd, de afgelopen maanden amper aan. In doorreisland Macedonië werd in twee regio’s de noodtoestand uitgeroepen. Hongarije bouwt een muur.

In Duitsland, beoogd eindpunt van veel migranten, werden de afgelopen maand meer dan 100.000 asielzoekers opgenomen, een record. In het land vonden de afgelopen weken geregeld gewelddadige incidenten plaats, gericht tegen asielzoekerscentra. Bondskanselier Merkel liet weten dat de vluchtelingencrisis nu ‘Chefsache’ is; haar eigen ambtenaren hebben de zaak in de hand genomen.

Eergisteren maakte de EU bekend 5 miljoen euro extra uit te trekken aan noodhulp voor de migranten die in de Franse stad Calais verblijven in de hoop de tocht naar Groot-Brittannië te kunnen maken.

    • Laura Klompenhouwer