Tourwinnaar Froome verlaat Vuelta door gevolgen valpartij

Froome gisteren na zijn val in de zware bergrit in de Vuelta. Foto EPA / Javier Lizon

Tourwinnaar Chris Froome verlaat de Vuelta vanwege een gebroken voet. Dat heeft Froome vanochtend bekendgemaakt op Twitter. Gisteren was Froome, die vooraf als de favoriet voor de eindzege in de Ronde van Spanje werd gezien, betrokken bij een valpartij en verloor hij veel tijd in de zware bergetappe naar Andorra.

Twitter avatar chrisfroome Chris Froome Scans this morning confirm fractured navicular. End of the Vuelta for me 😔 @lavuelta #LV2015

Froome botste gisteren al vroeg in de rit botste op een houten afzetting en een stenen muurtje. Als gevolg van de val finishte de kopman van Sky op negen minuten van etappewinnaar Mikel Landa. In het algemeen klassement zakte Froome naar de vijftiende plaats, met meer dan zeven minuten achterstand op de Italiaan Fabio Aru, die de rode leiderstrui overnam van Tom Dumoulin.

Op Twitter liet hij vannacht al weten dat het onwaarschijnlijk was dat hij vandaag nog op de fiets zou stappen:

Twitter avatar chrisfroome Chris Froome Knocked sideways into a barrier & stone wall today. Further scans in the morning but start unlikely as I can’t walk without crutches #LV2015
Twitter avatar chrisfroome Chris Froome Really appreciate all the messages of support, I did my best to hang in there today as best I could with the hope of continuing #LV2015

‘Ik heb alles moeten geven om de Tour te winnen’

Froome zei gisteren na de etappe dat de val “veel pijn” deed en dat hij zichzelf er “nog net toe kon dwingen naar de finish te fietsen”. Met hulp van zijn ploegmaten kon Froome aanvankelijk terugkomen en aanhaken in het peloton, maar op de Collada de la Gallina, de zwaarste beklimming uit de rit door Andorra, moest hij definitief lossen.

In juli was Froome over drie weken de beste in de Tour de France, een overwinning die hem veel kracht kostte, zo zei hij eerder. “Ik wil graag meedoen om de eindzege, maar ik moet ook eerlijk zijn tegen mezelf. Het gaat heel moeilijk worden, want ik heb alles moeten geven om de Tour te winnen.”

Zijn ploeg Team Sky heeft in het klassement echter nog een tweede kanshebber. Spanjaard Mikel Nieve staat achtste op net geen twee minuten achterstand van klassementsleider Aru.

    • Pim van den Dool