Stork te koop? Eerst neemt het zelf een Australisch bedrijf over

Industrieconcern Stork neemt een bedrijf in Australië over. Tegelijk zou de Britse eigenaar Stork willen verkopen.

Het zijn twee overnameberichten over hetzelfde bedrijf op één dag: Stork neemt een Australische branchegenoot over, maar zou zélf ook in de etalage staan om te worden verkocht.

Het industriële conglomeraat Stork Technical Services (1,5 miljard euro omzet, 16.500 werknemers) neemt het Australische Giovenco Industries over, een technische dienstverlener in de olie- en gasindustrie en de mijnbouw.

Het bedrijf, met hoofdkantoor in Sydney, heeft een jaaromzet van 150 miljoen Australische dollar (93 miljoen euro). Er werken ongeveer 875 mensen. Het bedrijf is in heel Australië actief.

Deze overname maakte Stork, dienstverlener in de olie-, gas- en energiesector, vanochtend zelf bekend in een persbericht. Volgens bestuursvoorzitter Arnold Steenbakker zal „de gezamenlijke aanwezigheid” van Stork en Giovenco in Australië „van grote waarde” zijn voor de klanten daar. Een overnamesom is niet bekendgemaakt. Om de overname te financieren en verder te groeien in Australië heeft Stork twee nieuwe leningen afgesloten.

Tegelijkertijd was er vanochtend het bericht dat de eigenaar van Stork het concern zou willen verkopen. Dat schrijft het Financieele Dagblad op basis van anonieme bronnen.

Volgens de krant zou Stork ongeveer 600 miljoen euro moeten opleveren. Dat bedrag kan echter lager uitvallen door de impact van de lage olieprijs op het bedrijf. De eigenaar van Stork, de Britse investeringsmaatschappij Arle Capital Partners, zou verkoop niet veel langer kunnen uitstellen, omdat het fonds waar Stork onderdeel van is het eind van zijn looptijd nadert.

Stork is sinds 2008 eigendom van Arle. Dat jaar werd Stork van de beurs gehaald. In 2012 werd het bedrijf opgesplitst in industrietak Stork Technical Services en luchtvaarttak Fokker Technical Services. Stork wil niet reageren op het verkoopgerucht.