‘Stork staat in etalage’ - doet overname in Australië

Personeel van Stork tijdens een inspectie in Antwerpen. Foto ANP

Stork neemt het Australische Giovenco Industries over. Voor hoeveel de industriële dienstverlener is gekocht, is niet bekend. Het nieuws komt op een moment dat investeringsfonds Arle Capital Stork in de verkoop zou willen doen.

Volgens Stork is de overname van Giovenco een ‘strategische acquisitie’. Bij het Australische bedrijf, dat actief is in de olie- gas- en mijnbouwsector, werken 875 mensen. Giovenco draait een omzet van omgerekend 94 miljoen euro.

Stork zelf zou volgens het Financieele Dagblad door investeringsfonds Arle Capital in de etalage zijn gezet. De verkoop zou echter bemoeilijkt worden door de lage olieprijs. Stork, met 16.500 werknemers, is van oudsher zeer actief in de oliesector, maar daar zijn door de prijsontwikkelingem de marges kleiner geworden. Daarnaast worden nieuwe investeringen op de lange baan geschoven. Stork zou 600 miljoen euro waard zijn, maar dat bedrag is door de ontwikkelingen op de oliemarkt allicht te hoog.

Arle Capital heeft de aandelen van het bedrijf sinds 2010. Ook Fokker Technologies, dat toen onder Stork viel, werd in dat jaar overgenomen. De twee bedrijven werden vervolgens van elkaar losgemaakt; Fokker werd eerder dit jaar door Arle verkocht aan het Britse GKN. Met die verkoop was 706 miljoen euro gemoeid.

    • Philippus Zandstra