Serena Williams heeft handen vol aan Bertens

Nederlandse mist kansen op stunt in tweede ronde US Open

Kiki Bertens bracht Serena Williams in grote problemen, maar beet niet door. Foto Getty Images/Streeter Lecka

Met een kater kwam Kiki Bertens uit de kleedkamer, gisteravond na de 7-6 en 6-3 nederlaag tegen Serena Williams. „Ze had kansen om deze wedstrijd te winnen”, zegt Martin van der Brugghen, coach van de Nederlandse tennisster, per telefoon vanuit New York.

Bertens maakte in de tweede ronde van de US Open indruk tegen Williams, de dominante nummer één van de wereld en titelverdedigster in New York. Williams wankelde in het imposante Arthur Ashe-stadion, schreeuwend en mopperend bewoog ze zich over de baan. Gefrustreerd als ze was over haar haperende service (tien dubbele fouten) en hoge foutenlast (34 onnodige fouten). En over een tegenstander die bijna een set lang ongenadig goed serveerde en haar met mokerslagen in de hoeken dwong.

Even leek Bertens aan te sturen op een stunt. Maar op de momenten dat ze moest toeslaan, verzaakte de 23-jarige speelster. Op 5-4 serveerde ze voor de eerste set, maar ze verspeelde de cruciale game met een paar fouten. Was het de spanning? Nee, zegt coach Van der Brugghen. „Ze speelde iets te gehaast, ze wilde te graag.”

Even later stoomt Bertens in de tiebreak met een paar vernietigende forehands naar een 4-0 voorsprong. Williams is passief, laat het initiatief aan de nummer 110 van de wereld, die zich via de kwalificaties in het hoofdtoernooi vocht. Williams oogt kwetsbaar, nu dan afmaken? Weer niet. Bertens heeft haar in de houdgreep, maar bijt niet door.

Dat moet je niet doen tegen overlevingskunstenaar Williams. Ze knokt zich op de voor haar zo typerende wijze terug van een achterstand – met gebalde vuisten en veel gekrijs. Bertens smijt haar racket op de grond als ze het laatste punt van de tiebreak ongelukkig verliest. In de tweede set pruttelt ze nog tegen, maar de warmgedraaide Williams stoomt door naar de zege. Door naar de derde ronde. Ze ligt nog op koers voor de ‘seizoenslam’: alle vier de grandslamtoernooien in één kalenderjaar winnen.

Het spervuur aan dubbele fouten baart wel zorgen. Kort na de partij staat Williams op een trainingsbaan nog services te oefenen onder begeleiding van coach Patrick Mouratoglou.

Bertens kan tevreden terugkijken op haar US Open-optreden, zegt Van der Brugghen. „Ze heeft laten zien dat ze op dit niveau in zo’n groot stadion tegen zo’n tegenstander mee kan.” Dat ging twee maanden geleden op het centrecourt van Wimbledon nog mis tegen de Tsjechische topspeelster Petra Kvitová. In 35 minuten werd Bertens toen gedegradeerd tot ballenaangever, ze won één game. „Toen was ze bang en durfde ze niet te spelen. Nu wel, dat is de grootste winst.”