President Guatemala stapt op nadat rechter arrestatiebevel uitvaardigt

Een Guatemalteekse rechter heeft een arrestatiebevel uitgevaardigd tegen president Otto Pérez Molina wegens een groot corruptieschandaal. Het is de eerste keer in het land dat een arrestatiebevel tegen een zittend president is uitgevaardigd.

Tegen president Otto Pérez Molina van Guatemala is een arrestatiebevel uitgevaardigd. Foto ANP/EPA/Esteban Biba

President Otto Pérez Molina heeft zijn aftreden aangekondigd. Eerder vandaag vaardigde een Guatemalteekse rechter een arrestatiebevel uit tegen de president wegens een groot corruptieschandaal. Het is de eerste keer dat een arrestatiebevel tegen een zittend president is uitgevaardigd.

Het aftreden wordt gemeld door AFP. Volgens een woordvoerder van de president staat het besluit van Pérez Molina los van het corruptieschandaal dat het land al een tijdje in zijn greep houdt. Pérez Molina stond daardoor onder enorme druk om af te treden. Wie het land nu gaat leiden is nog niet bekend.

Twitter avatar AFP Agence France-Presse #BREAKING: Guatemalan president accused of corruption resigns: spokesman

Het schandaal, ook wel ‘La Linea’ (De Lijn) genoemd, draait om importeurs die smeergeld zouden hebben betaald aan ambtenaren om onder importheffingen uit te komen. De staat heeft op die manier honderden miljoenen aan inkomsten misgelopen. Het schandaal kwam aan het licht na onderzoek dat samen met een VN-commissie is uitgevoerd.

Eerder vandaag vaardigde een rechter een arrestatiebevel uit tegen Pérez Molina. Het nu voormalige staatshoofd zal niet daadwerkelijk gearresteerd worden omdat hij meewerkt aan het proces. Hij ontkent iedere betrokkenheid.

Verkiezingen komende zondag

‘La Linea’ heeft tot veel straatprotesten geleid; niet alleen eist de bevolking dat Molina wordt vervolgd, ook moeten de presidentsverkiezingen van komende zondag worden uitgesteld. Pérez Molina, die niet herkiesbaar is, hield vol dat uitstel tegen de wet is. Pérez Molina werd zelf overigens gekozen met de belofte dat hij de corruptie in het land ging bestrijden.

Het arrestatiebevel tegen Pérez Molina komt niet onverwacht, aangezien afgelopen dinsdag diens immuniteit al door het parlement werd opgeheven. Ook leden van zijn eigen partij stemden voor opheffing. Het schandaal heeft al geleid tot het afzetten van vicepresident Roxana Baldetti op 8 mei. Zij wacht op dit moment in de cel het proces af.

    • Philippus Zandstra