Recensieoverzicht: biopic Straight Outta Compton vertelt niet alles

Rapgroep N.W.A bestond slechts vijf jaar en en bracht veel teweeg in de Hip Hop scene. Met nummers als “Fuck tha Police”, liet de rapformatie weten hoe zij erover dachten. Nu, bijna dertig jaar later, is daar de biopic.

Leden van N.W.A leunen op een politieauto in 1990. Van links naar rechts: Dr. Dre, MC Ren, Eazy-E, and DJ Yella. Foto Janette Beckman

Rapgroep N.W.A bestond slechts vijf jaar en en bracht veel teweeg in de Hip Hop scene. Met nummers als “Fuck tha Police”, liet de rapformatie weten hoe zij erover dachten. Nu, bijna dertig jaar later, is daar de biopic.

Straight Outta Compton, de film die op 14 augustus in Amerika in première ging, is een succes. In de VS heeft de biopic het beste openingsweekend in augustus ooit voor een film met R-rating (onder de 17 moeten kijkers vergezeld worden door een ouder of volwassen begeleider). De verhoogde beveiliging bij bioscopen hield kijkers niet tegen. Waarom Straight Outta Compton het zo goed doet? Wellicht omdat, de film beelden bevat van raciale spanningen en politiegeweld in de jaren 80 en 90, maar de biopic blijft door onder meer de gewelddadige dood van Afro-Amerikaanse mannen als Michael Brown herkenbaar.

Bekijk hieronder de trailer van Straight Outta Compton:

N.W.A telde zes leden: Arabian Prince, Eazy-E, MC Ren, DJ Yella, Dr. Dre en Ice Cube. Laatst twee genoemden, hielpen ook mee aan de productie van de film. Ice Cube’s zoon speelt de rol van zijn vader en de biopic gaf Dr. Dre ook inspiratie om, na 15 jaar, zijn laatste album uit te brengen. De film draait vanaf vandaag in de bioscopen.

NRC: Speelfilm over N.W.A-rappers raakt open zenuw

★★★☆☆

NRC-recensent Andre Waardenburg keek Straight Outta Compton en vond de biopic, die tweeënhalf uur duurde, als geheel iets minder geslaagd:

“Na een ijzersterk eerste uur sijpelt de energie eruit weg. Er zijn te veel scènes met gedoe over royalty’s, uitbuiting door hun blanke managers en decadente zwembadfeestjes. Het laatste half uur is zelfs larmoyant, als rapper Eazy-E aan aids sterft en alle hiphoppers met tranen in de ogen afscheid van hem nemen.”

Waardenburg deelt drie sterren uit mede omdat naast de lange zit, de biopic niet alles vertelt zoals dat Dr. Dre zich onlangs verontschuldigde over alle door hem mishandelde vrouwen:

“Dit soort agressie ontbreekt in de bewonderende biopic waarin vrouwen sowieso naamloos vlees zijn. Vreemd, alsof seksisme minder erg is dan racisme.”

de Volkskrant: Nostalgie maakt Straight Outta Compton hit

★★★☆☆
Collgea-recensent van de Volkskrant Bor Beekman, zat ook 2,5 uur te kijken naar de biopic en liet zich meenemen “op excursie in Compton” en noemt de cast “voortreffelijk”:

“F. Gary Gray houdt goed grip op zijn vertelling door de levens van slechts drie bandleden centraal te stellen: de met de consequenties van hun daden worstelende Dre en Eazy, en de bozige Cube, die zodra hij de groep verlaat vuurspuwend het mes zet in zijn oude vriendenclub.”

En inderdaad, de cast is voortreffelijk:

Het Parool: Een enerverende film die te lang duurt

★★★★☆

Collgea-recensent van Het Parool Bart van der Put, keek de de biopic en vindt dat Straight outta Compton erin geslaagd is de heroïsche levens van de rappers te belichten. Wel had de film een uur korter kunnen duren:

“Anderhalf uur aan energieke en enerverende scènes wordt gevolgd door een uur waarin zakelijke conflicten en een door hoestbuien aangekondigde dood te lang worden uitgesponnen.”

Trouw: Sterke biopic van rapformatie die er nog altijd toe doet

★★★★☆
Collega-recensent van Trouw Ronald Rovers, ging ook zitten voor de biopic van de legendarische rapgroep en volgens hem laat de film een cruciaal hoofdstuk in de culturele geschiedenis van de VS zien:

“De groep van Dr. Dre, Eazy E en Ice Cube was in 1986 de eerste die de agressie en openlijke discriminatie, die in South Central LA op straat heersten, naar het grote publiek bracht. Dat Amerikaanse vertoningen van de film de afgelopen maand extra beveiligd moesten worden uit vrees voor nieuwe rellen, door de onrust over politiemishandelingen van zwarte Amerikanen, bewijst dat NWA er nog steeds toe doet.”

De hits

Hieronder zijn enkele nummers te beluisteren van het album Straight Outta Compton:

N.W.A. - Straight Outta Compton

N.W.A. “Fuck Tha Police”

    • Maarten Back