Prins Claus Prijs voor Iraanse fotojournalist

De Iraanse fotojournalist Newsha Tavakolian krijgt de Grote Prins Claus Prijs vanwege de “esthetische en intellectuele kwaliteiten” en grote impact van haar werk.

Foto AFP

De Iraanse fotojournalist Newsha Tavakolian krijgt begin december de Grote Prins Claus Prijs. Ze krijgt de onderscheiding vanwege de “esthetische en intellectuele kwaliteiten” en grote impact van haar werk. Ze geldt volgens het Prins Claus Fonds als een van de eerste professionele vrouwelijke fotojournalisten van Iran.

De foto’s van Tavakolian zijn “een bron van inspiratie voor jonge fotografen in het Midden-Oosten”, schrijft het fonds. De autodidact geeft met haar werk bovendien inzicht in het leven van mensen in Iran en het Midden-Oosten. Ze maakt gedurfde reportages van politieke gebeurtenissen, maar ook gevoelige portretten en indringende fotoreeksen over bijvoorbeeld de onzekerheden van jongeren uit de middenklasse, aldus het fonds.

Werk voor NYT

Tavakolian krijgt de prijs op 2 december uit handen van prins Constantijn. Tien andere kunstenaars en makers worden eveneens onderscheiden voor hun verdiensten op het gebied van cultuur en ontwikkeling. De uitreiking vindt in het bijzijn van leden van de koninklijke familie plaats in het Koninklijk Paleis in Amsterdam.

Tavakolian is de vrouw van correspondent Thomas Erdbrink, de presentator van de gelauwerde VPRO-reeks Onze man in Teheran. Ze werkt onder meer voor The New York Times, Time Magazine en National Geographic.

    • Laura Klompenhouwer