Politie mag stoppen met het begeleiden van deurwaarders

Een groep politiemensen voert actie op het Malieveld in Den Haag, op een foto uit april van dit jaar.
Een groep politiemensen voert actie op het Malieveld in Den Haag, op een foto uit april van dit jaar. Foto ANP / Martijn Beekman

De politie mag doorgaan met de acties waarbij agenten stoppen met het begeleiden van deurwaarders. Dat heeft de rechtbank in Den Haag vanmiddag bepaald, zo melden de politiebonden via Twitter. Het kort geding over de acties was aangespannen door minister Ard van der Steur (Veiligheid en Justitie, VVD).

Twitter avatar politieacties politieacties Politiebonden winnen kort geding CAO-actie deurwaarders. Rechter verbiedt actie niet, we gaan door. #caopolitie

Volgens de minister zou het stoppen met begeleiden van deurwaarders “disproportioneel” zijn, omdat zij zonder de hulp van agenten hun werk niet goed kunnen doen. Zo mogen deurwaarders bijvoorbeeld zelf geen deuren openen. Over de acties zei Van der Steur eerder tegen persbureau ANP:

“Deurwaarders worden niet voor niets begeleid, omdat ze soms gevaarlijk werk doen. Als het risico voor deurwaarders te groot is en hun werk in gevaar komt, dan stappen we naar de rechter om de acties te laten verbieden.”

De rechter oordeelde echter dat de nieuwste cao-actie van de politie, die maandag al begon, niet buiten proportie is. Voor voorzitter Gerrit van de Kamp van de grootste politiebond ACP reden tot tevredenheid, hoewel hij de uitspraak wel had verwacht. Als deurwaarders tijdens hun werk in de problemen komen, kunnen ze overigens nog wel op hulp rekenen.

Van der Steur wil niet meer geld vrijmaken

Het is niet voor het eerst dat de politiebonden zich voor de rechtbank moeten verantwoorden voor een cao-actie. Toen de politie in april aankondigde om tijdens de internationale cybertop in Den Haag te staken, spande minister Van der Steur eveneens een kort geding aan. De minister kreeg toen gelijk.

Van der Steur en de politiebonden liggen al sinds begin dit jaar in de clinch over een betere cao. Begin vorige maand herhaalde de minister nogmaals dat hij geen extra geld gaat vrijmaken voor agenten. Wat Van der Steur betreft zijn de grenzen van wat mogelijk is nu al “tot het uiterste opgerekt”.