Pietertje zeggen

Schitterende foto gisteren in nrc.next van burgemeester Pieter Broertjes van Hilversum. Hij had ‘een goed gesprek’ gehad met rapper Lil’ Kleine, waarna de rapper bij de burgemeester in de armen was gekropen. Het bijbehorende artikel heette ‘Als je ze sukkels noemt, word je al opgepakt’ en ging over de vraag of het terecht was dat de rapper was opgepakt omdat hij tijdens een concert in Hilversum ‘Gooi je middelvinger in de lucht voor politie en justitie, SBS6 en RTL Boulevard’ had geroepen.

Zelf dacht ik ‘Als je ‘m kleineert, mag je dus bij hem op de koffie komen’ want Lil’ Kleine had de burgemeester in RTL Late Night ‘Pietertje’ genoemd, hetgeen voor de, immers ook beledigde, Albert Verlinde van RTL Boulevard weer reden was om verhaal te halen bij de moeder van de rapper.

Ik liep ooit stage bij de Volkskrant, Pieter Broertjes was toen net aangesteld als hoofdredacteur. Ik kende er daar maar weinig die hem ‘Pieter’ noemden. Mijn chef op de sociaal-economische redactie, de latere ombudsman Thom Meens, die mocht Pieter zeggen en dat deed hij dan ook de hele dag. En Martin Bril mocht waarschijnlijk ook wel Pieter zeggen, want Pieter verklapte na diens dood dat ze dagelijks belden.

Pas veel later ontdekte ik het komisch talent van Pieter Broertjes, niet dat hij de lach aan zijn kont had hangen, maar hij had iets onbedoelds grappigs. Toen hij en Jan Tromp in 2004 op televisie kwamen vertellen over hun gesprekken met wijlen Prins Bernhard had dat een hoog Van Kooten & De Bie-gehalte, ik vond het geweldig dat hij na de aanslag op Charlie Hebdo met een rood potlood in de borstzak bij Eva Jinek aanschoof en van de door hem georganiseerde persconferentie na de gijzeling bij het NOS Journaal genoot ik. Hij zei niets, behalve dan dat hij de frustratie daarover begreep omdat hij als hoofdredacteur van de Volkskrant ook wel eens ‘aan de andere kant van het spectrum’ met een bijltje had gehakt.

Ik ging er dinsdag dan ook goed voor zitten toen ze bij RTL Boulevard aankondigden dat ze bij het gesprek tussen Pietertje en Lil’ Kleine waren geweest. Het begon zoals je hoopte dat het zou beginnen: met de burgemeester die zei dat hij het ‘geweldig vond’ dat de rapper was gekomen. Bijkomende oogst was het bezorgde hoofd van zijn ‘strategic advisor’ Onno Aerden, bekend omdat hij in de weekenden namens het FD hotelbedden, restaurants en dure schoenen test, die de deur open en dicht mocht doen. De uitkomst was dat de rapper het allemaal niet zo had bedoeld, hij zou ook geen ‘Pietertje’ meer zeggen, waarna de burgemeester en de rapper elkaar knuffelden en je ze allebei nooit meer serieus hoefde te nemen.

    • Marcel van Roosmalen