Passagiers uit trein Boedapest onder dwang naar kamp

De Hongaarse politie houdt een gezin tegen dat wil vluchten, bij het station van Bicske
De Hongaarse politie houdt een gezin tegen dat wil vluchten, bij het station van Bicske Foto Reuters / Laszlo Balogh

Een trein vol migranten die vanochtend vanuit Boedapest is vertrokken richting Oostenrijk, is na nog geen vijftig kilometer gestopt. De politie sleurde mensen zonder geldige reisdocumenten van de trein, schrijft onze correspondent in Centraal- en Oost-Europa Roeland Termote.

De trein op weg naar Sopron stopte in Bicske, waar een kamp voor asielzoekers is gevestigd. Bij het station stonden tientallen leden van de oproerpolitie paraat, meldt persbureau Reuters. Een deel van de ongeveer tweehonderd inzittenden werd op een bus gezet richting het kamp, schrijft AFP op basis van de Hongaarse persdienst MTI. Mensen die uit protest op het spoor gingen liggen, werden aangehouden.

Bij Bicske zitten nog een aantal wagons vol met mensen. Volgens Reuters zijn dat er vijf. Een journalist van The New York Times schrijft op Twitter dat ze om water vragen. AFP meldt dat een deel van de passagiers weigert de trein te verlaten.

Twitter avatar karaszpalko Palko Karasz Only migrants and journos now on this train stopped at Bicske, Hungary. Riot police blocking platform and train doors http://t.co/l4YHcU0S5n
Twitter avatar karaszpalko Palko Karasz People, locked in train in sweltering heat, pleading for water. None in sight. http://t.co/0f3coed6om

Een andere trein met honderden migranten verliet het station Keleti in Boedapest rond het middaguur met als eindbestemming Györ. Aan boord waren ook agenten. De stad aan de Rába ligt tussen Boedapest en Wenen, in de buurt van de grens met Slowakije. Het is nu afwachten of de trein ook echt op weg is naar die eindbestemming.

Op treinstation Keleti in Boedapest verblijven nu nog naar schatting duizend migranten. Een hulpverlener vermoedt dat alle vertrekkende treinen bedoeld zijn om de migranten ‘in de val te lokken’. Ze denken dat ze onderweg zijn naar West-Europa, maar in feite zijn ze onderweg naar opvangkampen. “Ze willen de mensen hier weg hebben en in een opvangcentrum hebben.”

Keleti, het belangrijkste treinstation van de Hongaarse hoofdstad, werd vanochtend na twee dagen weer opengesteld. Sinds dinsdag werden de ingangen beveiligd door politieagenten, maar die trokken zich vandaag terug. Vervolgens stroomde de massa migranten, onder wie veel oorlogsvluchtelingen uit Syrië, richting klaarstaande treinen. Die raakten overvol. De politie greep in om zo’n negenhonderd migranten van een trein te halen die niet zou vertrekken. Dat gebeurde verder zonder incidenten.

    • Laura Klompenhouwer