Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Economie

‘Oud-Transaviapiloot Poch wel betrokken bij dodenvluchten’

De Nederlands-Argentijnse voormalige Transaviapiloot Julio Poch (63) is volgens het Argentijnse Openbaar Ministerie wel degelijk betrokken geweest bij het uitvoeren van dodenvluchten ten tijde van de junta die van 1976 tot 1983 in Argentinië regeerde.

Oud-Transaviapiloot Julio Poch in de rechtbank in Argentinië.
Oud-Transaviapiloot Julio Poch in de rechtbank in Argentinië. ANP / Alejandra Pagni

De Nederlands-Argentijnse voormalige Transaviapiloot Julio Poch (63) is volgens het Argentijnse Openbaar Ministerie (OM) wel degelijk betrokken geweest bij het uitvoeren van dodenvluchten ten tijde van de junta die van 1976 tot 1983 in Argentinië regeerde. Dit hebben Argentijnse aanklagers volgens een verslag in de Argentijnse krant Página12 gisteren gezegd tijdens de rechtszaak die tegen Poch en een zestigtal andere verdachten al 2,5 jaar gaande is in Buenos Aires.

De Argentijnse officieren van justitie schermen met documenten waaruit zou blijken dat Poch actief was in Operativo Sirena (Operatie Zeemeermin), een samenwerkingsoperatie van het Argentijnse en Paraguayaanse leger. De Argentijnse justitie zegt ook te kunnen bewijzen dat Poch wel in staat was met transportvliegtuigen te vliegen. Dergelijke toestellen zouden door het militaire bewind zijn gebruikt om duizenden mensen (“subversieven”) uit de lucht in zee te werpen. Poch ontkent betrokkenheid en zegt als jachtvlieger voor de marine ook nooit in staat te zijn geweest transporttoestellen te vliegen.

Lees ook: ‘Ze móésten een piloot vervolgen’ over de rechtszaak tegen Julio Poch.

Zaak speelt al jaren

Op 22 september 2009 werd Poch gearresteerd op de luchthaven van Valencia in Spanje. Poch, die sinds 1988 in Nederland woonde en werkte, maakte als gezagvoerder bij Transavia de laatste vlucht voor zijn pensionering. Hij werd op verzoek van de Argentijnse justitie aangehouden op verdenking van misdrijven tegen de menselijkheid.

De arrestatie van Poch gebeurde na verklaringen van Nederlandse collega’s. Zij beweerden dat Poch in 2003 tijdens een etentje op Bali had verteld dat hij zelf een rol had gespeeld in de dodenvluchten. Het Nederlandse OM bracht Argentinië hiervan in 2008 op de hoogte.

Lees ook: ‘Poch gooide Argentijnen zelf uit het vliegtuig’ over de verhoren van Nederlandse piloten in deze zaak.

OM: logboeken deugen niet

Het Argentijnse OM zei gisteren dat Poch in 1979 toen hij solliciteerde bij de civiele luchtvaartmaatschappij Aerolineas Argentinas ook zou hebben gezegd dat hij met transportvliegtuigen kon vliegen. Logboeken die Poch overlegde om zijn onschuld aan te tonen zouden volgens het Argentijnse OM niet deugen. De Argentijnse justitie zal naar alle waarschijnlijkheid aan het eind van deze maand met een strafeis komen tegen alle verdachten in dit megaproces. De kans is aanzienlijk dat het OM tegen Poch levenslang eist.

De Argentijnse advocaat van Poch, Gerardo Ibañez, zegt desgevraagd dat het Argentijnse OM “zich bedient van een grote hoeveelheid leugens en absurde beweringen”. Hij zegt alle beschuldigingen stuk voor stuk te kunnen weerleggen. Poch zelf woonde de zitting gisteren niet bij. Hij kan de rechtszaak vanuit de cel volgen. Zijn Nederlandse advocaat Geert-Jan Knoops, die de strafzaak ook niet bijwoont, zegt dat het OM “geen enkel concreet bewijs” leverde.

“Het OM stapelt de ene na de andere aanname op elkaar en probeert met een wanhoopspoging suggesties aan elkaar te knopen om een zaak te presenteren.”