Suïcidaal schaap in een wasserette

Het suïcidale schaap Franck tracht zich op te hangen, maar de tak die hem moet dragen, breekt af. Op zoek naar een alternatief sleept hij zich naar een klif, de strop nog om zijn nek en de tak achter zich aan. Dan ontmoet hij Victor, een verkoperachtig type, die hem op andere gedachten probeert te brengen.

De Amsterdamse Blender Foundation beheert de animatiesoftware Blender en maakt zijn zoveelste demonstratieproject. Na een aantal soms grappige, soms dramatische, maar altijd virtuoze korte films moet er nu een productie van speelfilmlengte komen. Omdat crowdfunding niet genoeg opleverde, wordt Cosmos Laundromat in etappes gemaakt. Deel één van twaalf minuten is pas verschenen. Daarin wordt uitgepakt met natuurgetrouwe grasvelden, schapevachten en schapenmotoriek. Opvallend zijn de accentloze Engelstalige voice-overs van Pierre Bokma en Reinout Scholten van Aschat.

Franck laat zich door Victor een geheimzinnig gadget ombinden en krijg zodoende in een surrealistische wasserette een reeks alternatieve levens voorgeschoteld, te beginnen als rups. De films van de Blender Foundation zijn gratis te zien en te verspreiden en mogen gebruikt worden als grondstof voor eigen werk. 

    • Herbert Blankesteijn