Nog geen veiling van radiofrequenties - maar wel drie dingen op de to-do-list

Foto iStock

Sky Radio op 101.5 MHz, Radio 538 op 102.1 MHz en BNR Nieuwsradio op 100.1 MHZ - in de regio Amsterdam. De commerciële radiostations houden de komende jaren hun huidige FM-frequenties, zo maakte minister Kamp (Economische Zaken, VVD) deze week bekend. Toch zijn er nog drie dingen die geregeld moeten worden.

Wat is er precies aan de hand?

De commerciële radiostations hoeven niet te verhuizen naar nieuwe golflengtes - met mogelijk verlies van luisteraars en adverteerders tot gevolg - of erger, naar de minder beluisterde kabel. Dat blijkt uit de brief die Kamp deze week heeft verstuurd aan de Tweede Kamer.

Kamerbrief Over Vergunningen Voor Commerciele Radio Omroepen

Kamp gaat de frequenties verlengen voor de periode van 2017 tot en met 2022, en niet opnieuw veilen dus. Een wens van de Kamer. Kamerleden waren bang dat de onzekerheid van een veiling zou leiden tot banenverlies bij de stations en stilstand in de digitalisering van de radio. Hoeveel geld die afgelaste verhuizing kost, of oplevert, is nog onbekend.

De brief van Kamp leidde tot blijdschap bij de stations die al een FM-frequentie hebben.

Is de verlenging helemaal rond dan? Nou, er zijn nog wel drie dingen die geregeld moeten worden:

1. Digitaliseren

Kamp moet nog onderbouwen waarom hij wil verlengen en niet veilen. Dat lijkt slechts procedureel, maar Kamp zegt dat hij juridisch gezien alleen mág verlengen als de radiobedrijven sneller gaan digitaliseren. Dan is verlengen iets tijdelijks, totdat de hele radio is gedigitaliseerd. En dat moeten de radiostations dan dus wel gaan doen.

2. De hoogte van de kosten

De minister moet nog bepalen hoeveel de zenders moeten gaan betalen. Nu kost een FM-licentie jaarlijks miljoenen euro’s.

In het verleden is veel gediscussieerd over hoe de waarde van de frequenties werd vastgesteld. Ontevreden zenders voerden vele rechtszaken over hun vergoeding aan het Rijk. Radio Veronica betaalde teveel, stelde het College van Beroep voor het bedrijfsleven (CBb) in januari.

3. Eigendomsbeperking moet weg

De verdeling van de schaarse FM-frequenties kent enkele beperkingen. Mediaconcerns mogen nu niet meer dan twee kavels bezitten – één onbeperkte en één met een clausule dat deze alleen gebruikt wordt voor nieuws, jazz of Nederlandstalige muziek. Die eigendomsbeperking wil Kamp schrappen.

De inhoudelijke beperkingen denkt hij niet te kunnen wegnemen. Dat zou leiden tot nieuwe rechtszaken. Algemene zenders (met populairdere en dus duurderde frequenties) zouden oneerlijke concurrentie kunnen krijgen van zenders die nu een goedkopere geclausuleerde frequentie hebben, maar na de verlenging ook een algemene hitzender kunnen worden.

En voor wanneer moet dit allemaal geregeld zijn? Nog dit jaar. Althans, dat wil Kamp.

En nieuwkomers dan?

Voor nieuwkomers wordt het moeilijker een FM-zender te beginnen. Bijvoorbeeld voor een nieuwszender van De Telegraaf, sportradio van het AD of een RTL-muziekzender, inclusief de laatste roddels van RTL Boulevard. Zij kunnen wel een zender beginnen op DAB+, kabel of internet, maar de FM blijft zeker nog enkele jaren een must. Veel mensen luisteren bijvoorbeeld in de auto via FM.

    • Jan Benjamin