Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Defensie

‘Nederlandse militair heeft zich waarschijnlijk aangesloten bij IS’

Minister Jeanine Hennis-Plasschaert van Defensie.
Minister Jeanine Hennis-Plasschaert van Defensie. Foto: ANP/MARTIJN BEEKMAN

Een Nederlandse militair in actieve dienst is afgereisd naar Syrië en zou zich hebben aangesloten bij Islamitische Staat (IS). Het gaat om een 26-jarige sergeant van de Koninklijke Luchtmacht.

Dat meldt het ministerie van Defensie zojuist, dat zegt te beschikken over aanwijzingen dat de man zich bij de terreurgroep heeft aangesloten.

De militair is inmiddels geschorst; toegang tot de informatiesystemen en locaties van Defensie zijn ingetrokken. Het is nog niet bekend of de man enige schade heeft veroorzaakt tijdens zijn tijd bij Defensie. De zaak wordt nu strafrechtelijk onderzocht door het Openbaar Ministerie (OM). Minister Hennis:

“Het spreekt voor zich dat uitreizen en zich aansluiten bij ISIS onaanvaardbaar, en bovendien strafbaar is.”

Volgens Defensie is het de eerste keer dat een militair in actieve dienst uitreist. Hij valt daarom onder het militaire recht en kan, indien hij zou worden opgepakt en vervolgd, veroordeeld worden tot levenslang.

Geschokte reacties van vakbonden en politici

Voorzitter Jean Debie van de Vakbond voor Burger en Militair defensiepersoneel (VBM) noemde het in een reactie “zeer onwenselijk en niet te begrijpen dat een Nederlandse militair zich aangetrokken voelt tot het gedachtegoed van IS”:

“Het is ook buitengewoon dat deze 26-jarige sergeant de stap heeft genomen om zich aan te sluiten bij een organisatie waarmee de westerse wereld in oorlog is.”

Vanuit de Tweede Kamer komen ook geschokte reacties. D66-Kamerlid Wassila Hachchi spreekt tegenover persbureau ANP van “verschrikkelijk nieuws” en verwacht dat minister Jeanine Hennis van Defensie passend en adequaat reageert op signalen van radicalisering bij militairen. „Je moet dergelijke signalen zo snel mogelijk oppikken.”

PVV-leider Geert Wilders zegt in een reactie tegen het ANP:

“Defensie blijkt dus helaas misbruikt te worden als een opleidingsinstituut voor terroristen. Hoe heeft dit kunnen gebeuren? Het wordt tijd dat de Nederlandse regering eindelijk wakker wordt en begrijpt dat ons de oorlog is verklaard.”

Raymond Knops van het CDA wil van minister Hennis weten of er aanwijzingen waren dat de onderofficier aan het radicaliseren was en wat er met signalen is gedaan, zei hij tegen het ANP.