Prins Claus Prijs voor journalist die met haar foto’s inzicht geeft in Iran

Newsha Tavakolian Foto Prins Claus Fonds

De Iraanse fotojournalist Newsha Tavakolian krijgt begin december de Grote Prins Claus Prijs. Ze krijgt de onderscheiding vanwege de „esthetische en intellectuele kwaliteiten” en grote impact van haar werk. Ze geldt volgens het Prins Claus Fonds als een van de eerste professionele vrouwelijke fotojournalisten van Iran.

De foto’s van Tavakolian zijn „een bron van inspiratie voor jonge fotografen in het Midden-Oosten”, schrijft het fonds. Ze geeft met haar werk inzicht in de levens van mensen in Iran en het Midden-Oosten. Ze maakt gedurfde reportages van politieke gebeurtenissen, maar ook gevoelige portretten en indringende fotoreeksen over bijvoorbeeld de onzekerheden van jongeren uit de middenklasse, schrijft het fonds.

De in 1981 geboren Tavakolian is getrouwd met Thomas Erdbrink, oud-NRC-correspondent in Iran en presentator van de VPRO-reeks Onze man in Teheran. Ze werkt onder meer voor The New York Times, Time Magazine en National Geographic.

Tien andere kunstenaars en makers uit onder meer Irak, Syrië, Senegal en Nigeria worden eveneens onderscheiden met een Prins Claus Prijs. Onder hen is de Chinese muzikant Perhat Khaliq, autodidact, net als Tavakolian. Hij combineert traditionele Oeigoerse muziek met rock en blues.

Filmmaker Jean-Pierre Bekolo uit Kameroen wordt bekroond voor zijn genre-overstijgende films – sci-fi erotische thrillers tot politieke satires. Ook het Senegalese hiphopcollectief Y’en a Marre, bestaande uit rappers en journalisten, krijgt een Prins Claus Prijs.

De prijzen worden op 2 december uitgereikt in het Koninklijk Paleis in Amsterdam, in aanwezigheid van leden van de koninklijke familie .