‘Kwart van grote goede doelen op toplocatie’

Sommige instellingen hebben een statig kantoorpand in het hart van Amsterdam. Greenpeace was vorig jaar een kleine half miljoen euro kwijt aan huur.

Kantoor van Greenpeace in Amsterdam. Foto ANP / Jerry Lampen

Een kwart van de grote goede doelen in Nederland heeft een kantoorpand op een dure locatie. Sommige instellingen hebben een statig kantoorpand in hartje Amsterdam, schrijft het AD op basis van eigen onderzoek.

Greenpeace zou vorig jaar bijna een half miljoen euro hebben besteed aan de huur van een nieuw kantoorpand aan het IJ in Amsterdam. De milieuorganisatie liet het gebouw voor ruim twee ton inrichten en verbouwen, schrijft de krant. Greenpeace zou van de grote goede doelen in 2014 het meeste kwijt zijn geweest aan huur.

Ook het Aids Fonds, Plan Nederland en het Prins Bernhard Cultuurfonds zouden per jaar tonnen uitgeven aan kantoorruimte. Het Aids Fonds huurt twee panden aan de Keizersgracht en de Herengracht en gaf daar ruim 230.000 euro aan uit. Amnesty International en Human Rights Watch zijn eveneens ondergebracht in de Amsterdamse grachtengordel.

Het AD maakte tevens een interactieve kaart:

Wat niet helpt: Amsterdam is veruit de duurste stad om kantoorruimte te huren. De gemiddelde huurprijs bedroeg vorig jaar ongeveer 192 euro per vierkante meter. Het landelijke gemiddelde ligt rond de 125 euro. Greenpeace is 220 euro per vierkante meter kwijt, schrijft het AD; ver boven het gemiddelde in de hoofdstad.

Overigens zitten lang niet alle goede doelen in dure panden op prijzige locaties. War Child zit bijvoorbeeld voor 127.000 euro per jaar in een kantoor in een woonwijk in Amsterdam-Zuidoost.

    • Laura Klompenhouwer