Kwart van de invoer Rotterdamse haven afkomstig uit China

Bijna 25 procent van de invoer in de Rotterdamse haven komt uit China Foto: ANP/ Lex van Lieshout

Van alle goederen die in 2014 in de haven van Rotterdam zijn gelost, kwam bijna een kwart uit China. Het aantal containers dat uit China kwam is vorig jaar met 9 procent gestegen. De op een na grootste economie ter wereld bracht 12,2 miljoen ton goederen naar de Maasstad, blijkt uit cijfers van het CBS.

In de Rotterdamse haven is vorig jaar 54 miljoen ton aan goederen in containers gelost. Na China zijn Singapore, de Verenigde Staten en Groot-Brittannië de belangrijkste landen voor de aanvoer van goederen in containers. Deze landen zorgen samen voor 9 miljoen ton. Ondanks de teruggang van de Chinese economie, wordt er dit jaar nog meer groei verwacht.

In bijna 4 miljoen containers worden alle goederen op de Rotterdamse kades wordt gezet. Hiermee is het aantal containers met zes procent gestegen.

Vooral veel machines uit China

De containers uit Chinese zeehavens brengen vooral machines en apparaten (23,3 procent) naar Rotterdam. Ook chemische producten (15,1 procent) en textiel (14,4 procent) worden vaak ingevoerd. Bijna 7 procent van het aantal goederen in containers uit China zijn voedingsmiddelen zoals vis, groente en fruit. In de categorie overig vallen onder andere landbouwgoederen, hout en papier.

In het eerste kwartaal van 2015 was de economische teruggang van China nog niet terug te zien in het aantal containers dat naar Rotterdam wordt verscheept. Het aantal nam met bijna 20 procent toe in het eerste kwartaal van dit jaar, terwijl het totaal aantal containers in Rotterdam met 10 procent toenam

    • Marissa van Loon