Minstens 20 doden bij aanslag op moskee

Bij een aanslag op een shi’itische moskee in de Jemenitische hoofdstad Sana’a zijn gisteren minstens twintig doden gevallen en meer dan vijftig gewonden. Eerst blies een man zichzelf op in de moskee, daarna liet een man zijn auto vol met explosieven ontploffen te midden van vluchtende gelovigen. De eerste ontploffing vond plaats rond half vijf in de middag, tijdens het begin van het avondgebed. Persbureaus Reuters en AFP melden dat de Jemenitische tak van Islamitische Staat (IS) de aanslag heeft opgeëist. Het fundamentalistisch-sunnitische IS richt zijn pijlen vaker op shi’itische doelwitten. In Jemen leidt het overwegend sunnitische Saoedi-Arabië de aanvallen tegen shi’itische Houthi-rebellen. In het verdeelde land woedt sinds vorig jaar een strijd tussen Houthi-rebellen en het sunnitische regeringsleger.

    • NRC