En dan vind je dit in de achtertuin

Wat gebeurt er als een schaap vijf jaar niet wordt geschoren? Precies: dan groeit hij. En groeit hij. En groeit hij. Het gebeurde bij een merino-schaap dat wat verloren en schommelend van het gewicht rondliep aan de noordelijke rand van het Australische Canberra. Tot hij werd geschoren. Bekijk de foto’s van de scheersessie.

Foto EPA/RSPCA

Wat gebeurt er als een schaap vijf jaar niet wordt geschoren? Precies: dan groeit hij. En groeit hij. En groeit hij. Het gebeurde bij een merino-schaap (wiki) dat wat verloren en schommelend van het gewicht rondliep aan de noordelijke rand van het Australische Canberra. Toen zijn redders hem vonden woog hij tientallen kilo’s en had hij jarenlang nauwelijks mensen gezien, schrijft persbureau Reuters. Ze noemden hem Chris, naar het schaap in de Ierse sitcom Father Ted.

Dierenwelzijnsorganisatie RSPCA, die het schaap opving, schoor onder leiding van scheerkampioen Ian Elkins zo’n 40,5 kilo van Chris’ wol - gelijk aan de hoeveelheid voor dertig truien. Tijdens de scheerbeurt moest hij onder narcose, omdat hij anders door een shock om het leven zou kunnen komen. Het scheren, dat normaal gesproken in een paar minuten gebeurt, duurde drie kwartier. Nu is Chris officieel recordhouder: vorig jaar leverde het schaap Big Ben uit Nieuw-Zeeland tijdens een scheerbeurt 29 kilo wol. Daarmee werd hij onderwerp van meerdere kinderboeken.

Scheerkampioen Elkins zei dat de vacht te lang was om in de winkel verkocht te worden, maar dat hij hoopte dat de wol in een museum terecht zou komen. Volgens Tammy Ven Dange van de RSPCA zou Chris zijn gestorven als hij niet snel was gevonden. “Toen ze hem hier brachten kon hij amper opstaan en hij trilde”, zei ze tegen persdienst AP.

“Hij ziet er goed uit, echt als nieuw. Hij weegt twee keer zo licht als vroeger.”

Het merino-ras is een van de meest voorkomende schapensoorten ter wereld. De schapen worden gefokt voor wol en jaarlijks geschoren. De vachten wegen gemiddeld zo’n 5 kilo.

Bekijk alle foto’s van de scheersessie.

Foto AP / RSPCA

Foto AP / RSPCA

Foto EPA/RSPCA

Foto EPA/RSPCA

Foto REUTERS/RSPCA

Foto REUTERS/RSPCA

Foto REUTERS / RSPCA

Foto REUTERS / RSPCA

Foto EPA/RSPCA

Foto EPA/RSPCA

Foto EPA/RSPCA

Foto EPA/RSPCA

Foto REUTERS/RSPCA

Foto REUTERS/RSPCA

    • Sterre van der Hee