In deze hypermoderne fabriek wordt je e-bike gemaakt

Foto ANP

Vandaag gaat de nieuwe Gazellefabriek in Dieren open. Wij geven goede verhalen graag een tweede leven. Dit artikel verscheen eerder op NRC Q.

In de Tour zul je ze niet zien rijden, want sinds 2013 maakt Gazelle geen racefietsen meer. Een kwart van de verkochte fietsen (en een onbekend deel van de omzet) van het merk is tegenwoordig een e-bike.

Om 275.000 fietsen per jaar te kunnen blijven fabriceren heeft Gazelle de oude fabriek uit 1912 vernieuwd. De oude fabriek bestond uit een wirwar van gebouwen, waar de fietsen telkens van hal naar hal moesten worden verplaatst. In de nieuwe fabriek gaat het maken van een fiets een stuk efficiënter: niet meer in twaalf, maar vier werkdagen.

Lees ook: Dit zou de allersnelste fiets ter wereld zijn

    • Anna Vossers
    • Bas van Kooij