Hoogste aantal bouwvergunningen sinds 2009

Een verlaten stuk bouwterrein in Langsingerland.
Een verlaten stuk bouwterrein in Langsingerland. Foto ANP / Koen van Weel

In het tweede kwartaal is voor ruim 15.000 nieuw te bouwen woningen een vergunning afgegeven. Dat is een verdubbeling in vergelijking met dezelfde periode vorig jaar en het hoogste aantal sinds 2009, blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

De vergunningen werden voornamelijk afgegeven aan bijvoorbeeld projectontwikkelaars, makelaars en verzekeraars. De stijging betekent voor deze groep, die valt onder de noemer ‘bouwers voor de markt’ en die bouwt op eigen risico, dat het niveau van voor de crisis is bereikt. Het aantal vergunningen voor onder meer particulieren, corporaties en de overheid ligt nog lager.

In bijna alle regio’s is sprake van een stijging. In Noord-Holland is sprake van de sterkste stijging (291 procent). Alleen in Groningen is in het afgelopen kwartaal voor minder woningen een bouwvergunning verleend dan in het tweede kwartaal van 2014.

In 2012 werd het dieptepunt bereikt. Het aantal verleende bouwvergunningen daalde in dat jaar tot ver onder het laagste niveau ooit gemeten door het Centraal Bureau voor de Statistiek. Het aantal vergunningen voor nieuwbouw van koop- en huurhuizen was toen 37.370.

    • Laura Klompenhouwer