Holland Acht in finale op WK, Rio stap dichterbij

De Holland Acht heeft gisteren een belangrijke stap gezet in de richting van kwalificatie voor de Spelen van Rio. De boot werd gisteren op de WK roeien in het Franse Aiguebelette eerste in de herkansing, gevolgd door Nieuw-Zeeland en de Verenigde Staten.

Met de overwinning, tot stand gekomen na een ijzersterke race waarin Nederland vanaf 500 meter op kop lag, heeft de Holland Acht zich verzekerd van een plaats in de finale, komende zondag. Daar moet het vlaggeschip van het Nederlandse roeien bij de eerste vijf eindigen om zich rechtstreeks voor de Spelen in 2016 te kwalificeren.

Volgens bondscoach Mark Emke zit er zondag zelfs een plek op het podium in. De Holland Acht is drastisch gereorganiseerd na de teleurstellend verlopen WK in Amstelveen vorig jaar, toen de boot niet eens in de finale kwam. Van de toenmalige bemanning hebben slechts drie roeiers hun plek behouden.

Ook de mannen twee zonder, Roel Braas en Mitchel Steenman, kwamen gisteren een ronde verder. Het Nederlandse duo eindigde in de kwartfinale op de tweede plaats achter de Nieuw-Zeelandse equipe die al jaren de competitie in de twee domineert.

Bij de lichte mannen is gisteren de roeitweeling Vincent en Tycho Muda uitgeschakeld. In de kwartfinales kwamen zij niet verder dan een vijfde plek, wat te weinig was voor een plaats in de halve finale.