Frankrijk en Duitsland willen verplichte verdeling vluchtelingen

De Franse president Hollande. Foto EPA / Etienne Laurent

Frankrijk en Duitsland hebben vandaag afspraken gemaakt over de opvang van de vluchtelingen die momenteel naar Europa trekken. Zo willen beide landen de vluchtelingen eerlijk over alle 28 lidstaten verdelen, zo liet de Franse president François Hollande weten. De landen willen hun plan binnenkort aan de andere lidstaten voorleggen.

Hollande belde vanmiddag met zijn Duitse ambtsgenoot Angela Merkel. Beiden maken zich zorgen over de grote hoeveelheid vluchtelingen, en dan “met name de Syrische”. Tegenover Reuters sprak Hollande van een “verplicht systeem” voor de opvang van vluchtelingen. Hij zei:

“Ik denk dat de oplossingen die momenteel bestaan niet langer voldoende zijn en dat er landen zijn die hun morele verplichtingen niet aanvaarden, dus zullen we een stap verder moeten gaan.”

Naast afspraken over de verdeling van de vluchtelingen hebben Merkel en Hollande ook gesproken over het versterken van de grenzen. Ze willen hun afspraken nu voorleggen aan de andere landen van de Europese Unie. De eerstvolgende gelegenheid daartoe is de vergadering van de Europese Raad op 14 september.

    • Joost Pijpker