Ook Nigeriaanse oud-voetballer Odegbami (63) stelt zich kandidaat

Segun Odegbami
Segun Odegbami

De Nigeriaanse oud-voetballer Segun Odegbami heeft zich kandidaat gesteld voor de opvolging van Sepp Blatter als voorzitter van wereldvoetbalbond FIFA.

Odegbami (63) is de derde die zich kandidaat stelt. De andere twee gegadigden zijn Michel Platini, voorzitter van de Europese voetbalbond UEFA, en de Zuid-Koreaanse miljardair Chung Mong-joon. De nieuwe voorzitter wordt op 26 februari 2016 in Zürich gekozen.

Odegbami was een snelle en behendige aanvaller. Hij droeg de bijnaam Mathematical wegens zijn verfijnde techniek en accuratesse voor het doel. Zijn sportieve hoogtepunt beleefde hij in 1980, toen hij met de Nigeriaanse nationale ploeg de Africa Cup won. In de finale tegen Algerije (3-0) maakte hij destijds twee doelpunten. Hij werd ook topscorer van het toernooi.

Na zijn actieve voetballoopbaan probeerde Odegbami vier keer tevergeefs voorzitter van de Nigeriaanse voetbalfederatie te worden.

Niettemin aast hij nu op het voorzitterschap van de FIFA. Hij noemde het corruptieschandaal binnen de FIFA als voornaamste motivatie om zich kandidaat te stellen: „Dit schandaal is het ergste in het 111-jarige bestaan van de FIFA. De bond heeft nieuwe leiders nodig en ik zie mezelf als een geschikte kandidaat om die rol op me te nemen”, zei Odegbami in een verklaring die gisteren werd uitgegeven.

Odegbami zou, als hij begin volgend jaar wordt gekozen, de eerste Afrikaanse voorzitter van de FIFA worden. Platini lijkt echter de beste papieren te hebben. (ANP, NRC)