EK voor Oranje aan zijden draadje na nederlaag tegen IJsland

Bruno Martins Indi van het Nederlands elftal verlaat met een rode kaart het veld tijdens het EK-kwalificatieduel tegen IJsland.
Bruno Martins Indi van het Nederlands elftal verlaat met een rode kaart het veld tijdens het EK-kwalificatieduel tegen IJsland. Foto ANP/Koen van Weel

Het Nederlands Elftal heeft directe plaatsing voor het Europees Kampioenschap van 2016 niet meer in eigen hand. In de Amsterdam Arena verloor Oranje met 1-0 van IJsland door een benutte strafschop van Sigurdsson.

Bijna driekwart van de wedstrijd speelde het Nederlands Elftal van debuterend bondscoach Danny Blind met tien man. Al na een half uur kreeg verdediger Bruno Martins Indi een rode kaart. Tijdens een duel met oud-Ajacied Sigthórsson sloeg hij de spits van IJsland waarop de scheidsrechter hem het veld uitstuurde.

Een paar minuten eerder moest sterspeler Arjen Robben ook al het veld verlaten, hij kreeg in de 27e minuut last van zijn lies. Rechtsback Gregory van der Wiel was vlak na rust verantwoordelijk voor een zeer riscovolle sliding op Birkir Bjarnason wat resulteerde in de strafschop. Door de winst is IJsland geplaatst voor het EK van 2016 in Frankrijk.

https://youtu.be/QR73bexbMtY

NRC-verslaggever Bart Hinke zag hoe de domme rode kaart van Martins Indi en het uitvallen van Robben verlammend werkte voor het spel van het Nederlands Elftal. In zijn wedstrijdverslag schrijft hij dat Oranje zonder leiders en aanvalsplan directe plaatsing voor het EK in Frankrijk bijna kan vergeten.

“Een combinatie dus van pech, verergerd door dom en onprofessioneel handelen van deze en gene verdedigers en zo kraakte Nederland en dat was bijna fataal op een bijzondere avond. Een intriest begin ook voor de bondscoach Danny Blind, die deze zomer Hiddink opvolgde en direct een uiterst miserabel vooruitzicht met Oranje kent.”

Na de wedstrijd hekelt bondscoach Blind de domme actie van verdediger Martins Indi. Hij moest zich beheersen, aldus Blind voor de camera’s van de NOS. De verdediger van Porto ontweek alle journalisten en liep snel door de mixed zone. Martins Indi is geschorst voor de wedstrijd tegen Turkije. Als vervanging heeft Blind verdediger Virgil van Dijk opgeroepen, ook aanvaller Jeremain Lens is toegevoegd aan de selectie.

Oranje derde in de poule

Door de nederlaag staat het Nederlands Elftal nu derde in de poule. Tsjechië won vanavond met 2-1 van Kazachstan, maar Letland hielp Oranje een handje. Het hield in de slotfase de Turken op 1-1, anders was het Nederlands Elftal zelfs gezakt naar de vierde plaats. Turkije heeft nu negen punten en Oranje tien, beide ploegen treffen elkaar komende zondag in Turkije.

Het Nederlands Elftal kan alleen IJsland (acht punten voorsprong) en Tsjechië (zes punten meer) achterhalen wanneer beide ploegen geen wedstrijden winnen. Alle teams moeten nog drie wedstrijden spelen, wanneer het Nederlands Elftal de volle buit pakt - waaronder een wedstrijd tegen Tsjechië- zou Oranje in een zeer optimistisch scenario zich nog rechtstreeks kunnen plaatsen. Waarschijnlijker is dat het Nederlands Elftal moet strijden voor de derde plaats in de poule. Die klassering geeft recht op deelname aan de play-offs.

Andere belangrijke uitslagen

De Belgen wonnen thuis met 3-1 van Bosnië-Herzegovina en verstevigden daarmee de tweede positie in groep B. Het land blijft drie punten achter staan op koploper Wales, dat dankzij Gareth Bale nipt van Cyprus won (0-1) en nu op zeventien punten staat. De derde plaats is in handen van Israël, dat ruim won van Andorra (4-0).

Oud-Feyenoorder Graziano Pellè zorgde voor het enige Italiaanse doelpunt in de wedstrijd tegen Malta. Door de zege is Italië wel de nieuwe koploper in groep H van de EK-kwalificatie. Het profiteert van het gelijkspel van Kroatië, dat niet van Azerbeidzjan wist te winnen (0-0).

Noorwegen deed in dezelfde groep goede zaken. Het land won in Sofia met 1-0 van Bulgarije dankzij een treffer van Vegard Forren, waardoor het stevig op de derde plaats staat. Het gat met de Bulgaren, die vierde staan, is vijf punten.

Lees ook: Onthutsende avond voor Oranje, een nabeschouwing van NRC-redacteur Bart Hinke.
    • Huib de Zeeuw