ECB: inflatie blijft lager dan gedacht - mogelijk zelfs even negatief

Mario Draghi voorafgaand aan zijn persconferentie in Frankfurt.
Mario Draghi voorafgaand aan zijn persconferentie in Frankfurt. Foto Reuters / Ralph Orlowski

De inflatie in de eurozone blijft langer op het lage huidige niveau dan aanvankelijk gedacht. De prijzen van consumentengoederen nemen dit jaar slechts met 0,1 procent toe, zo laat de Europese Centrale Bank (ECB) vandaag weten. Mogelijk wordt de inflatie de komende maanden zelfs even negatief.

Toch wilde ECB-president Mario Draghi tijdens zijn persconferentie vanmiddag niet spreken over deflatie. De kortstondige negatieve inflatie is namelijk “kortstondig”, zo stelde de Italiaanse econoom. Draghi herhaalde tijdens zijn toespraak nogmaals dat de ECB er alles aan zal doen om de inflatie weer terug te krijgen op het streefniveau.

Twitter avatar markbeunderman Mark Beunderman inflatiegroei ‘minder snel’ dan verwacht 0,1 pct 2015 , 1,1 pct 2016, 1,7 pct 2017 - Draghi , met ‘neerwaartse risico’s’ .

Voor de centrale bank van de eurozone is een geldontwaarding van net geen twee procent het ideale scenario. Maar voorlopig lijkt dat niveau nog ver weg. Want de ECB verlaagde niet alleen de inflatieverwachtingen voor dit jaar, maar ook die voor volgend jaar en het jaar daarop.

Opkoopprogramma mogelijk verlengd

In juni dacht de bank namelijk nog dat de consumentenprijzen in 2016 met anderhalf procent zouden toenemen, maar die raming is nu bijgesteld tot 1,1 procent. Een jaar later moet de inflatie dan oplopen tot 1,7 procent – een tiende procentpunt minder dan eerder voorzien. Oorzaak voor de tegenvallende ramingen is de onrust in opkomende markten.

Om de inflatie weer op te jagen begon Draghi begin dit jaar met het opkopen van staatsobligaties, het zogenaamde kwantitatieve versoepeling of QE .Die maatregel moet meer geld in omloop brengen en als de beschikbare hoeveelheid geld toeneemt, dan stijgen de prijzen – en dus de inflatie – mee.

Twitter avatar markbeunderman Mark Beunderman Draghi: Draghi: problemen opkomende markten raken economische groei eurozone
Twitter avatar markbeunderman Mark Beunderman Draghi: QE programma kan “verder gaan” dan sept 2016. zinspeelt dus op verlenging

Ondanks de tegenvallende verwachtingen gaat de centrale bank echter niet méér geld in de economie pompen. Het opkoopprogramma blijft beperkt tot 60 miljard euro per maand, zo liet Draghi weten. Wel zinspeelde hij op een verlenging van de looptijd van het programma, dat normaliter in september 2016 zou eindigen.

    • Joost Pijpker