‘Dreigtweet’ zorgt voor onrust op basisschool in Den Haag

They think they are safe, Islamitic state are everywhere.” Deze tweet zorgde vandaag voor veel onrust op Haagse basisschool De Fontein. De tekst ging gepaard met een foto waarop een deel van de basisschool te zien was.

Foto ANP / Koen van Weel

They think they are safe, Islamitic state are everywhere.” Deze tweet zorgde vandaag voor veel onrust op Haagse basisschool De Fontein. De tekst ging gepaard met een foto waarop een deel van de basisschool te zien was. De school zorgde voor beveiliging, ouders hielden hun kinderen thuis. Onnodig, zegt de politie.

Woensdagochtend werd het schoolbestuur met de tweet geconfronteerd. Een ouder en een leerkracht hadden de foto met onderschrift op een site zien staan onder naam van Abu Samir AlMaghrebi. De tweet en het account van AlMaghrebi zijn inmiddels verwijderd, maar volgens Ewald van Vliet, voorzitter van de scholengemeenschap waar De Fontein onder valt, gaat het om een “niet al te best genomen foto” waarop naast een deel van de basisschool de bibliotheek en een aantal winkels te zien zou zijn.

extra beveiliging

Op De Fontein gingen de lessen vandaag gewoon door. ’s Ochtends was er een wijkagent aanwezig om eventuele vragen van ouders de beantwoorden. De school zorgde zelf voor extra beveiliging gedurende de dag. Het merendeel van de leerlingen was aanwezig, maar een behoorlijke groep ouders besloot zijn kinderen thuis te houden.

Van Vliet noemt de ontstane onrust “begrijpelijk, maar echt niet nodig”. Volgens de politie is de onrust zelfs eerder schadelijk dan goed: “We hebben alle betrokkenen uitgelegd dat er van bedreiging geen enkele sprake is.” De bewuste tweet van AlMaghrebi was al bekend bij de politie.

“Begin augustus is de tweet geplaatst. Destijds hebben wij de tweet al onderzocht en besloten dat deze niet gevaarlijk is.”

Waar de politie bij een dergelijk onderzoek op let kan de woordvoerder niet in detail vertellen. “We kijken naar het plaatje. Om welke straat gaat het, welke wijk?” Deze straat en wijk, de Limastraat in de Wateringseveld, vormde voor de politie geen aanleiding om van bedreiging uit te gaan. Van Vliet beaamt: “Deze wijk is geen IS-gebied.”