Doodstraf geëist tegen schutter kerk Charleston

De openbare aanklager in South Carolina heeft de doodstraf geëist tegen de 21-jarige Dylann Roof, die negen mensen doodschoot in een historische Afro-Amerikaanse kerk in het Amerikaanse Charleston.

Inwoners van Charleston verzamelen voor een gezamenlijk gebed bij de kerk na de schietpartij. Foto EPA / Richard Ellis

De openbare aanklager in South Carolina heeft de doodstraf geëist tegen de 21-jarige Dylann Roof, die op 17 juni negen mensen doodschoot in een historische Afro-Amerikaanse kerk in het Amerikaanse Charleston, meldt persdienst AP. Naar alle waarschijnlijkheid begint zijn proces in juli volgend jaar. Enkele nabestaanden van slachtoffers gaven eerder te kennen dat ze Roof hadden vergeven.

De politie gaat ervan uit dat achter de aanslag een racistisch motief zit. Roof zei na zijn arrestatie al dat hij een rassenoorlog had willen ontketenen en online werd een racistisch manifest gevonden, evenals foto’s van Roof waarop hij onder meer poseerde met de Confederatievlag.

De kerk waarin schietpartij plaatsvond is de methodistische Emanuel-kerk. Het is de oudste kerkgemeenschap voor Afro-Amerikanen in het zuiden van de Verenigde Staten. Vier maanden geleden kwam Charleston ook al negatief in het nieuws, toen een blanke politieagent zijn pistool leegschoot op een vluchtende Afro-Amerikaanse man.

    • Sterre van der Hee