Close Up: In Fellini’s Footsteps

None

Gérald Morin was tussen 1971 en 1977 regieassistent van de Italiaanse regisseur Federico Fellini. Morin was betrokken bij de reeks films die hij ziet als Fellini’s autobiografie: Roma, Amarcord en Casanova. Voor zijn documentaire In Fellini’s Footsteps keerde hij in 2013 terug naar Italië, waar hij onder andere de beroemde Cinecittà-studio bezoekt waar Fellini zijn dromen vormgaf. Ook gaat hij naar Fellini’s geboorteplaats Rimini, de plek die deze op memorabele wijze herschiep in Amarcord. Morin spreekt met mensen die met de maestro werkten, onder wie de inmiddels overleden actrice Magali Noël en cameraman Giuseppe Rottuno.

Een assistente haalt Fellini’s gebrek aan geduld aan, waarna Morin naar een interview snijdt waarin Fellini zegt over engelengeduld te beschikken, want „dat moet wel in dit vak”.

Beelden van hedendaags Rome gaan naadloos over in filmscènes. Ze laten zien dat Fellini weinig overdreef in zijn latere films, die soms als barok worden ervaren. Morins ‘nostalgische reis’ eindigt met het dromenboek van de man die het liefst een clown had willen zijn.

André Waardenburg