Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Cultuur

De Wrap: groenteslierten, druivenseizoen en 30 bereidingswijzen van pizza

Pizza.
Pizza. Foto EPA/Fredrik von Erichsen

Wat is het verschil tussen pizza uit Chicago en pizza uit New York? Hoeveel soorten courgette zijn er? En waar in Europa eet men steeds minder spaghetti? In de rubriek De Wrap bespreken we wekelijks trends, recepten, restaurants en al het andere wat voedsel en drankjes zo smakelijk kan maken.

Iedereen aan de druiven

Het is druivenseizoen, en dat is te merken. Wie wil genieten van de wijnen die ervan gemaakt worden kan dit weekend naar het Bacchus wijnfestival in het Amsterdamse Bos. Daar kan wijnredacteur Harold Hamersma u uiteraard nog veel meer over vertellen. Collega Janneke Vreugdehil schrijft deze week over jam van witte druiven en ook online foodmagazine Saveur besteedt er uitgebreid aandacht aan. Twee opvallende recepten: druivenfocaccia’s naar Zuid-Italiaans recept en een Portugese druivengazpacho, waarvan de bereiding door Ronald Hoeben is vastgelegd.

Pizzatime!

Wie denkt dat pizza’s slechts voor onsportieve mannen die naar sport kijken zijn, heeft het mis. Onderzoek in Amerika onder 1.000 pizzaliefhebbers toont aan dat 63 procent vrouw is en dat een ruime meerderheid van de respondenten minstens twee keer per week sport. Niet zo gek dus dat gezonde pizza’s al een tijdje in opkomst zijn.

Er zijn meer dan 30 manieren om pizza’s te maken. Met name in de Verenigde Staten verschilt de bereidingswijze per regio. Van de dunne van de olie druipende New Yorkse pizza tot de bijna taartachtige Chicago deep dish style pizza’s waar kaas en tomatensaus zijn omgedraaid. De New York Times biedt hulp als je de belangrijkste basisingrediënten, het deeg en de tomatensaus, op restaurantniveau wilt maken.

Groenteslierten

We blijven even in Italiaanse sferen. Want een ander kenmerkend gerecht, spaghetti, wordt steeds minder gegeten. In Europa is de verkoop in de afgelopen vijf jaar met 13 procent gedaald, in thuisland Italië zelfs met 25 procent. Twee problemen: mensen eten minder gluten en men ziet de deegslierten steeds vaker als een caloriebom waarbij lekkere saus gegeten kan worden.

Consumenten eten tegenwoordig liever groentespaghetti. Eerder bespraken we in deze rubriek al aspergespaghetti, maar er zijn veel meer varianten: van wortel, van aubergine en van knolselderij bijvoorbeeld. Niet moeilijk te maken, zolang je maar een spiraalsnijder in huis hebt.

Carrousel van courgettes

Nog even en dan wordt het weer te koud voor courgettes. Gelukkig zijn ze het hele jaar door verkrijgbaar dankzij de kassen, maar er gaat niets boven een courgette uit eigen moestuin. Ze zijn er in alle soorten en maten: malle gele, bolle bleekgroene, slanke donkergroene, witte, oranje, ronde en peervormige.

De weinig uitgesproken zachte smaak - en het gemak waarmee de groente groeit en dus aanwezig is - maakt dat de courgette soms als saai wordt ervaren. Maar je kan er daardoor juist heel veel kanten mee op. Daarom vijf uiteenlopende courgetterecepten:

Lees eerdere edities van De Wrap hier