Opinie

    • Bianca Stigter

De reproductie komt uit het verdomhoekje

Het Van Gogh Museum haalt voor de tentoonstelling Munch: Van Gogh het werk De schreeuw naar Nederland. De versie van het schilderij dat in het Munch Museet in Oslo huist, is dit najaar aan het Museumplein te bewonderen. Eigenlijk was De schreeuw al een beetje in Nederland. Op de reizende tentoonstelling 200 Greatest Paintings, eerder te zien in de Fenixloods in Rotterdam en nu in de Studio’s Aalsmeer, hangt werk van Munch en Van Gogh al bij elkaar, in gezelschap van meer meesterwerken, van Mona Lisa tot Warhols Marilyn Monroe. De titel zegt het al. Wat die titel niet zegt, is dat het hier om reproducties gaat, en niet om originelen. De vraag is of dat erg is, en hoe lang dat nog erg blijft. Misschien heeft de verering van het origineel zijn beste tijd gehad.

Het Van Gogh Museum doet al mee aan de verspreiding van het oeuvre van hun naamgever middels reproducties. Het museum ontwikkelt Meet Vincent van Gogh, een reizende, interactieve ‘experience’ die in 2016 in China te zien zal zijn en de bezoeker in leven en werk van Van Gogh zal onderdompelen. Door China reist nu al Van Gogh Live, en op foto’s oogt dat spectaculair: de sterrennacht niet alleen voor je, maar reusachtig op alle muren en het plafond geprojecteerd. Van Meet Vincent van Gogh zullen nog ‘gewone’ reproducties deel uitmaken, de zogenaamde Relievo’s: hoogwaardige 3D-reproducties waarop de kenmerkende dikke verflagen van Van Gogh zijn meegekopieerd.

De eer van reproductie valt tot nu toe slechts de bekendste kunst ten deel. Maar het kan anders. In een klein dorp in China zijn nu bijvoorbeeld reproducties van werken van kunstenaars als Richard Long, Sol Lewitt, John Körmeling en Ulay & Abramovic te zien. Qiuzhuang is het afgelegen geboortedorp van kunstenaar Li Mu, die de echte werken eerst wilde lenen van het Van Abbemuseum. Dat was niet mogelijk, wegens de hoge kosten van vervoer et cetera. Maar misschien levert het maken van de reproducties wel meer op dan simpel lenen. Li Mu werkte samen met de dorpsbewoners een jaar lang aan de herscheppingen. De foto’s zijn intrigerend.

Vanaf 19 september presenteert het Van Abbe een video-installatie en een boek over het project.

    • Bianca Stigter