Opinie

    • Hans Beerekamp

De belofte van rode lopers en champagne

Romcomserie Meiden van de Herengracht.
Romcomserie Meiden van de Herengracht.

Zoals wel vaker bij de SBS-zenders, is de nieuwe romcomserie Meiden van de Herengracht (Net 5) een zeer getrouwe kopie van een buitenlands origineel. In dit geval het Amerikaanse Lipstick Jungle, eerder uitgezonden door RTL 5. Maar ook die serie was weer een aftreksel, van het eveneens door Candace Bushnell bedachte Sex and the City: drie vriendinnen met interessante beroepen in New York bespreken hun problemen met mannen en werk – in die volgorde.

Interessant is eigenlijk alleen hoe de makers van Endemol – de eerste aflevering werd geregisseerd door soapveteraan Harald van Eck – de glamour van The Big Apple vertalen naar Amsterdamse locaties en verhoudingen. In tegenstelling tot wat de titel suggereert, is vooral Amsterdam-Zuid de habitat van deze tijdschrifthoofdredacteur (Kim Pieters), modeontwerpster (Sarah Chronis) en zendercoördinator (Fockeline Ouwerkerk). En er zijn een paar verrassende bijrollen, van Nasrdin Dchar als romantische miljardair en Diederik Ebbinge als arthouse-regisseur die gelaagde soaps maakt.

Het doel is hoofdzakelijk de lezeressen van dames- en kappersblaadjes een onbereikbaar leven van rode lopers, catwalks en champagne te voeren. De sponsor brengt daarbij zijn caloriearme suikerwaterdrankjes onder de aandacht met de leuze ‘Women in control’.

Als de EO-rubriek 3Onderzoekt echt wil weten waarom zo veel stagiaires zich uitbuiting laten welgevallen, dan moeten ze misschien dit soort framing in gedachten houden. Het programma citeert „vakbonden” dat de grootste wantoestanden plaatsvinden in de advocatuur en in de media.

Het probleem is wel weer dat de onderbouwing te wensen over laat. Myrthe vertelt hoe ze voor haar studie Communicatie stage liep bij een kookprogramma, maar daar vooral moest afwassen. De werkgever in kwestie ontkent niet dat de vaat deel uitmaakte van het overeengekomen takenpakket, maar stelt dat ze ook andere kanten van het vak kon leren kennen.

Reporter Danny Ghosen wil vooral weten hoever je kunt gaan als baas, dus vernedert hij een week lang de door verborgen camera’s geobserveerde Nicole, masterstudent Journalistiek aan de Universiteit van Amsterdam. Ze moet van hem de kamer stofzuigen, zijn hond uitlaten, de Audi wassen („Vergeet je de velgen niet?”) en schoffelen in de EO-moestuin. Ja, zo kan ik ook een misstand illustreren, door hem zelf te ensceneren. Aan het einde van de week staat de hele redactie haar op te wachten met, jawel, champagne. Surprise!

Maar waarom kwam ze dan niet in opstand? Bij 3Onderzoekt kijken ze erg op tegen een universitaire opleiding, en daar leer je toch heel andere dingen? Ach, ze wilde geen wijsneus zijn, en het was nog maar de eerste week. En, heel gek, je wilt toch ook als aspirant-journalist je kans op een baan niet vergooien.

Het weinig rooskleurige lot van stagiairs en stagiaires in de media verdient een beter onderzoek dan dit gepruts. Kent iemand Günter Wallraff nog? Die nam zelf een camera mee naar zijn undercoverstage bij Bild.

    • Hans Beerekamp