China gaat in leger snijden: 300.000 soldaten minder

Soldaten van het Chinese Volksbevrijdingsleger tijdens de parade om het einde van de Tweede Wereldoorlog te vieren.
Soldaten van het Chinese Volksbevrijdingsleger tijdens de parade om het einde van de Tweede Wereldoorlog te vieren. Foto ANP/EPA/JASON LEE

De Chinese president Xi Jinping heeft aangekondigd dat het Chinese Volksbevrijdingsleger met 300.000 man wordt gereduceerd. De president benadrukte dat het leger zich blijft inzetten voor wereldvrede.

De aankondiging werd gedaan tijdens een militaire parade ter nagedachtenis aan het einde van de Tweede Wereldoorlog, 70 jaar geleden. Daarbij marcheerden 12.000 soldaten over het Plein van de Hemelse Vrede in Beijing.

Onenigheid over zee

Het Chinese Volksbevrijdingsleger telt op dit moment naar schatting 2,3 miljoen man en dat zal straks dus 2 miljoen zijn. Daarmee heeft China nog steeds het grootste leger ter wereld. Op dit moment wordt het leger gemoderniseerd, waarbij vooral wordt ingezet op de marine en de luchtmacht. Die onderdelen vergen minder maar wel beter getraind personeel. De nu nog omvangrijke landmacht wordt daardoor minder belangrijk.

De moderniseringsslag wordt gemaakt op een moment dat China met een aantal buurlanden onenigheid heeft over een aantal territoriale claims in de Zuid-Chinese Zee. Om die claims meer kracht bij te zetten zijn een geavanceerde marine en luchtmacht nodig. Tijdens de parade werd bijvoorbeeld de Dongfeng 21-D gepresenteerd, een geavanceerde raket die in staat zou zijn om met één voltreffer een vliegdekschip tot zinken te brengen.

Het is niet de eerste keer dat een dergelijke reductie van het Volksbevrijdingsleger zich voordoet. Onder president Jiang Zemin werd aan het begin van het vorige decennium het leger al ingekrompen met 200.000 soldaten. De grootste reductie was in 1997, toen een half miljoen soldaten afzwaaiden.