Zo simpel kan een contract zijn

Elke week belicht nrc.next een startup met potentie. Deze week: snel en goedkoop een contract opstellen.

Bedrijf: Legalloyd Oprichters: Philip de Roos (32) Leopold van Oosten (34) en Sjors Dobbelaar (30) Medewerkers: 14

None

Met groot succes doen juristen al jarenlang alsof contracten opstellen verschrikkelijk ingewikkeld is. Zelfs voor simpele contracten schakelen de meeste mensen daarom een administratiekantoor of advocaat in. Maar volgens de oprichters van startup Legalloyd kan een contract opstellen veel makkelijker en goedkoper: zij bieden online templates aan die je simpel kunt personaliseren. Ze kregen vorige week een investering van een half miljoen euro.

Wat doen ze?

Op hun site kies je wat voor contract je nodig hebt, zoals bijvoorbeeld een arbeidsovereenkomst, huurcontract of licentie voor auteursrecht. Je vult online een vragenlijst in en daarna is het contract gelijk klaar om te downloaden. Een jurist doet een snelle laatste check. Ze hebben nu zo’n 100 templates op de website staan, maar je kunt altijd om een specifiek contract bij ze vragen.

Wat is het verdienmodel?

Je kunt contracten per stuk bestellen (prijs varieert van 9 euro tot 100 euro), of een abonnement nemen. Voor 9 euro per maand mag je bijvoorbeeld elke maand een contract downloaden.

Voor wie is dit handig?

Voor iedereen die weleens een contract nodig heeft. Dat zullen voornamelijk ondernemers zijn. Grote bedrijven hebben vaak zelf een jurist in dienst. Ze hebben nu zo’n 200 klanten, onder andere Blendle en de Correspondent.

Kun je voorbeeldcontracten niet gratis online vinden?

Met wat googelen kom je op internet ook gratis templates tegen. Maar het wil niet zeggen dat die up-to-date zijn. Met haar software staat Legalloyd garant voor de contracten die ze opstellen.

    • Charlotte van ’t Wout