Van ‘Lisa Simpson aan de crystal meth’ tot publiekslievelingetje

Heel Schotland lachte de voetbalclub uit die kunstenaar David Shrigley een mascotte had laten ontwerpen. Maar de club lacht het laatst.

Voetbalmascotte Kingsley Foto Wikipedia

‘Lisa Simpson aan de crystal meth”, een „Pokémonmonster”, „de zon van de Teletubbies als nazi”, het waren maar een paar beschrijvingen van de voetbalmascotte Kingsley toen hij dit voorjaar werd geïntroduceerd. Kingsley gaf zoveel heibel dat het niet overdreven is te zeggen dat de rondrennende, woedend kijkende zon wereldwijd de bekendste mascotte is van een voetbalclub. Het is ook niet alledaags, een mascotte ontworpen door een kunstenaar. Een beroemde zelfs, David Shrigley, ooit genomineerd voor de Turnerprijs en vooral in het Verenigd Koninkrijk bekend om zijn tekeningen, in een stijl die doet denken aan Kamagurka en Gummbah –hier beter bekend.

Aanvankelijk genereerde de Schotse voetbalclub Partick Thistle louter negatieve publiciteit met Kingsley, vooral via de sociale media. De consensus: Kingsley zal kinderen angst aanjagen en de club voor gek zetten.

Toch is het anders gelopen. Nu, een paar maanden later, kan dat veilig worden gezegd. Een journalist van de Britse krant The Guardian volgde de mascotte een dag lang en zag hoe trots iedereen bij de club is op de creatie van Shrigley. Er is zoveel vraag naar Kingsleys aanwezigheid dat het „zo’n beetje een voltijdsbaan is”. Aldus de man in het pak.

Dat was anders in het verleden, toen Partick Thistle, als zoveel andere clubs, een manshoog knuffelbeest langs de kant liet rennen. En er is nog een belangrijk verschil. Jaggy MacBee, de vorige mascotte, werd regelmatig lastiggevallen en zelfs geschopt en geslagen door de fans van de tegenstanders. Vooral de fans van Aberdeen hadden daar een handje van. Bij Kingsley gebeurt dat niet. De man in het pak zegt het met grote tevredenheid.

Dus uit anti-vandalisme-oogpunt zouden kunstenaars vaker mascottes voor voetbalclubs moeten ontwerpen. En het pak is nog handig ook. De man erin, tegen The Guardian: „Ik gebruik de tentpalen die de zonnestralen overeind houden om mijn sleutel aan op te hangen.”

    • Pieter van Os