Tv-zenders zetten in op American Football op internet

Foto AP

Wat gebeurde er in de VS terwijl je sliep? Onze correspondenten praten je bij.

American Football op internet uitzenden heeft dus toch een toekomst, juicht Quartz. Velen zagen een huwelijk tussen deze twee instituten nooit gebeuren, maar CBS laat zien dat het toch kan. De zender gaat het komende sportseizoen vier wedstrijden van de National Football League (NFL) én de goed bekeken Superbowl gratis streamen. Ook voor mensen zonder een kabelaansluiting.

CBS volgt hiermee Yahoo, die zich met zijn videodiensten heeft ontpopt tot een van de grote concurrenten voor traditionele televisie. Het bedrijf van CEO Marissa Mayer kondigde begin juni aan dat het als eerste een NFL-wedstrijd gratis zou gaan streamen. De slechtste wedstrijd overigens, oordeelde Quartz: de ontmoeting van de matige Jacksonville Jaguars en Buffalo Bills op 25 oktober.

CBS snijdt Yahoo de pas af door op 4 oktober een klapper uit te zenden, de New York Jets tegen de Miami Dolphins. Volgens Quartz vrezen televisienetwerken de macht van internetbedrijven. Amerikaanse sportliefhebbers zullen daarom in de nabije toekomst steeds meer streamingdiensten tot hun beschikking krijgen van zenders zoals Fox en NBC.

McDonald’s zwicht voor de macht van de Egg McMuffin

Amerikanen kunnen nu eindelijk de hele dag door het befaamde McDonald’s-ontbijt eten, kopt The Washington Post. Vanaf 6 oktober zullen de Egg McMuffins, Sausage McMuffin with Egg, Steak, Egg & Cheese Biscuit of Sausage, Egg & Cheese McGriddles ook na half elf ‘s ochtends aan watertandende klanten worden voorgeschoteld.


Volgens The Washington Post kon McDonald’s niet langer de smekende fans van het ontbijtmenu negeren, wat het jarenlang wel hardnekkig deed. De markt voor de keten is drastisch gekrompen, de concurrentie is moordend en zo goed doet het bedrijf het niet meer. Deze beslissing laat zien hoe wanhopig het fastfoodicoon is geworden, schrijft de krant. Of in de woorden van president Mike Andres:

“This is the consumers’ idea. This is what they want us to do. That’s why I think this could be the catalyst for our turnaround.”

Maar of deze meest recente noodgreep gaat helpen, is nog maar de vraag. Alle andere pogingen om nieuw leven in McDonald’s te blazen zijn tot nu toe mislukt. Het feit dat de markt voor ontbijt steeds groter wordt, is in ieder geval positief nieuws.

Uber krijgt het nóg zwaarder

Dat wordt even slikken voor Uber. Gisteren gaf federale rechter Edwin Chen chauffeurs toestemming om collectief een rechtszaak te voeren tegen de dienst, meldt de San Francisco Chronicle. Hoewel dat niks zegt over hun eisen, kan deze zaak in potentie gevolgen hebben voor de pakweg tweehonderdduizend Uber-chauffeurs in de staat Californië en voor de rest van het land.

De bovengenoemde chauffeurs willen als gewone werknemers behandeld worden. Het probleem? Uber beschouwt hen als zzp’ers en komt hen daarom niet tegemoet met sociale premies of andere secundaire arbeidsvoorwaarden. In juni oordeelde de Californische arbeidscommissie echter dat een chauffeur recht had op het declareren van tol en gereden kilometers.

Volgens rechter Chen mogen alle chauffeurs van UberX, Uber Black en Uber SUV die sinds 16 augustus 2016 voor de dienst reden samen Uber aanklagen. De meeste van hen willen onder andere vergoed worden voor hun afgelegde kilometers en fooien. Als zij de status van werknemer krijgen is hun hoop dat Uber ook het minimumloon zal aanhouden, zal betalen voor overwerk en dat het mogelijk is om een vakbond op te richten. Dat wordt een bittere pil om te slikken voor Uber mocht dat zover komen; de dienst vecht al op veel fronten voor het voortbestaan van het business model in onder andere China en Europa.

    • Hans Klis