Turkse politie doet invallen bij mediabedrijf, gelieerd aan Gülen

Het bedrijf is gelieerd aan de geestelijke Fethullah Gülen, met wie president Erdogan een machtstrijd uitvecht.

De Turkse politie heeft gisteren invallen gedaan in de kantoren van een mediabedrijf dat nauwe banden heeft met de invloedrijke islamitische geestelijke Fethullah Gülen. President Erdogan ziet Gülen als de leider van een ‘parallel machtsstructuur’ binnen de overheid en de media die tot doel heeft hem omver te werpen.

Het Turkse staatspersbureau Anadolu meldde dat justitie een strafrechtelijk onderzoek heeft geopend naar 23 bedrijven van de Koza Ipek-groep, die voornamelijk in de media en de mijnbouw actief is. Ze worden ervan beschuldigd financiële steun te geven aan ‘de Gülenistische terreurgroep’. De directeur van Koza Ipek ontkent.

Erkan Akkus, redacteur bij Kanaltürk en Bugün TV die onderdeel zijn van Koza Ipek, meldde dat het hoofdkantoor en het huis van de directeur zijn doorzocht. „Doel is kritische media het zwijgen op te leggen voorafgaand aan de verkiezingen.”

De nieuwe Turkse minister voor Europese Zaken, Ali Haydar Konca, waarschuwde voor acties tegen de media. „Ik vrees dat dit wereldwijd tot grote zorgen leidt of Turkije wel een democratie is”, zei Konca, wiens pro-Koerdische HDP onderdeel is van de interim-regering die de verkiezingen van 1 november moet voorbereiden.

De invallen volgen op een voorspelling van het Twitter-orakel Fuat Avni, dat in het verleden vaker politieacties voortijdig heeft gemeld. Avni meldde vorige week dat Erdogan van plan is kritische media hard aan te pakken voorafgaand aan de verkiezingen.

Vorige week ontsloeg de krant Milliyet vijf journalisten die kritische stukken schrijven over Erdogan. De ontslagen zijn „onacceptabel op het moment dat het land nerveus is door oorlog en verkiezingen”, stelde de Turkse Vereniging voor Journalisten.

De Turkse politie arresteerde maandag twee Britse journalisten van Vice News en hun Turkse assistent wegens ‘hulp aan een terreurgroep’. Ze maakten in Diyarbakir een reportage over de strijd tussen Turkije en de Koerdische guerrillabeweging PKK. (Reuters)