Tien nominaties voor ‘Gluckauf’

Voor het eerst worden de Nederlandse filmprijzen toegekend door een Academy naar Hollywoodmodel.

Scène uit Prins van debutant Sam de Jong. Die film sleepte acht nominaties in de wacht. Foto Dim Balsem

Het Limburgse streekdrama Gluckauf van Remi van Heugten heeft verrassend genoeg het hoogste aantal nominaties voor een Gouden Kalf in de wacht gesleept: tien stuks. Prins van debutant Sam de Jong en de André Hazes-biopic Bloed, Zweet & Tranen doen ook goede zaken met elk acht nominaties. De veteranen Mike van Diem met De Surprise en Alex van Warmerdam met Schneider vs. Bax volgen met zeven nominaties, Zürich, de arthousefilm van Sacha Polak, krijgt er vier.

De Gouden Kalveren worden op 2 oktober in Utrecht uitgereikt op het Nederlands Film Festival (NFF). Dit jaar worden de prijzen voor het eerst verdeeld volgens het ‘Academy’-systeem. Naar voorbeeld van de Amerikaanse Oscars en Britse BAFTA’s gaan de leden van de in 2013 opgerichte Dutch Academy for Film er nu over. Nederlandse filmprofessionals kunnen daar op voordracht lid van worden. Van de 465 stemgerechtigden hebben zich volgens het NFF 324 aangemeld om te stemmen.

De Academyleden zijn georganiseerd in secties als acteren, regie, productie, camera of scenario. Die dragen de vijf kandidaten voor Gouden Kalveren in hun beroepsgroep voor: alle leden mogen daarna voor hun winnaar stemmen. Het nieuwe systeem moet Nederlands hoogste filmprijs aan meer prestige helpen. Omdat het moeilijk is in de kleine Nederlandse filmwereld een onafhankelijke jury te vinden, wordt een jurykeuze wantrouwig onthaald. Stemming door vakbroeders en -zusters is een keus voor kwaliteit, hoopt het Nederlandse Film Festival.

Geven deze nominaties daar al blijk van? In een jaar met opvallend veel sterke mannenrollen en weinig sterke vrouwenrollen blijken de acteurs te zijn gevallen voor Bloed, Zweet & Tranen, die liefst zes acteernominaties in de wacht sleept. En geld speelt kennelijk geen rol: kaskraker Gooische Vrouwen 2 wordt volledig genegeerd, vaderlands epos Michiel de Ruyter behelpt zich met twee nominaties: beste regie en acteur (Frank Lammers). Toch kiest de Academy ook niet altijd voor kleine kritieklievelingen als Gluckauf, dat maar 17.000 kaartjes verkocht. Het door de filmkritieken hoog aangeslagen liefdesdrama Onder het Hart heeft slechts één kans op een Gouden Kalf (Kim van Kooten als beste actrice).

Grosso modo valt op dat de Dutch Academy geen hoge dunk heeft van damesthrillers en romantische komedies, de populairste Nederlandse filmgenres. Ook jeugd- en kinderfilms krijgen weinig nominaties: niks voor Wiplala, wat klein grut voor Het Leven volgens Nino, de Boskampi’s en Kidnep. Niet alle stemgerechtigden zien alle films; wellicht verdwijnen kinderfilms als eerste onder de radar.

En mogen filmbedrijven nu ook naar Hollywoodmodel campagnevoeren voor hun kandidaten? Het bestuur van het NFF waarschuwt voor ‘het ronselen van stemmen of het maken van of aanzetten tot het maken van stemafspraken’: zo behoudt het zich het recht voor om stemmers en uitslagen te diskwalificeren. Maar wat wel en niet mag, moet zich in de toekomst nog uitkristalliseren, zegt een woordvoerder van het NFF.

    • Coen van Zwol