‘Syriza niet langer de grootste partij in Griekenland’

De voormalige premier Alexis Tsipras. Foto EPA / Alexandros Vlachos

Voor het eerst sinds het winnen van de verkiezingen, begin dit jaar, is het ultra-linkse Syriza niet meer de grootste partij van Griekenland. In een peiling van het bureau GPO heeft de partij van voormalig premier Alexis Tsipras een kwart van de stemmen, iets minder dan het conservatieve Nieuwe Democratie, meldt AP.

De steun voor Syriza is al een tijdlang tanende. Dit weekeinde kon de partij volgens verschillende peilingen nog op 23 tot 27 procent van de stemmen rekenen, terwijl 21 tot 23 procent van de kiesgerechtigde Grieken zich achter Nieuwe Democratie schaarde. In mei bedroeg de voorsprong van Syriza op andere partijen nog 15 procentpunt.

De partij die Syriza nu in de peilingen voorbijgaat, is die van voormalig premier Antonis Samaras, Tsipras’ voorganger. Nieuwe Democratie won namelijk in 2012 de Griekse verkiezingen en vormde toen een verbond met het socialistische Pasok en Democratisch Links. Eind vorig jaar kwam die regering ten val.

Tsipras heeft weinig bondgenoten

Nadat Syriza in januari van dit jaar de verkiezingen won, keerde echter geen van deze partijen terug in het kabinet, omdat Tsipras een regering vormde met de Onafhankelijke Grieken. Die partij dreigt bij nieuwe verkiezingen de kiesdrempel echter niet te halen, waardoor Tsipras op anderen is aangewezen.

De vorige maand afgetreden premier heeft onlangs echter al laten weten dat hij niet wil regeren met Nieuwe Democratie en Pasok. En ook een verbond met de nieuwe centrumpartij To Potami is voor hem geen optie. Of Tsipras na de verkiezingen van 20 september opnieuw plaatsneemt in de regering is dus nog maar de vraag.

Tsipras maakte twee weken geleden bekend dat hij terugtrad als premier. Hij nam dat besluit kort nadat Griekenland na lang overleggen een deal sloot over een nieuw steunpakket, in ruil voor forse hervormingen. In de aanloop naar de verkiezingen van januari had Tsipras juist aangekondigd verdere hervormingen te willen voorkomen.

    • Joost Pijpker