Allochtonen veel vaker afgewezen

Oudere werknemers en werknemers van buitenlandse afkomst worden twee keer minder uitgenodigd voor sollicitatiegesprekken dan autochtone Nederlanders onder de 35 jaar. Dat heeft het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SWZ) gisteren geschreven na onderzoek in opdracht van minister Asscher (Sociale Zaken en Werkgelegenheid, PvdA).

De resultaten van het onderzoek bevestigen de uitkomst van een eerder onderzoek van het Sociaal Cultureel Planbureau. In dat onderzoek werden 1.742 virtuele kandidaten aangemeld bij cv-databanken. Het betrof steeds hetzelfde cv, maar met een andere naam. Er is gekeken hoeveel muiskliks en reacties er kwamen op de cv’s. Dat aantal lag bij autochtonen tussen 23 en 35 jaar twee keer zo hoog als bij ouderen en migranten. Vergeleken werden kandidaten uit Nederland met kandidaten die oorspronkelijk uit Polen, de Antillen, Marokko, Turkije en Suriname afkomstig zijn. Asscher laat de inspectie SZW nu onderzoek doen naar wat werkgevers doen om discriminatie tegen te gaan. Hij zegt dat de overheid contracten met bedrijven die discrimineren zal beëindigen. „Discriminatie zorgt dat toekomstdromen eindigen in frustratie en dat talent wordt verspild. We mogen dat niet laten gebeuren”, reageerde minister Asscher.

Het kabinet wil afspraken maken met werkgevers om (migranten)jongeren te helpen met het succesvoller verkrijgen van banen, stages en werkplekken. Ook is er 100 miljoen euro uitgetrokken om werkloze ouderen aan een baan te helpen.

    • NRC