Ruzie voorbij: Haitink (86) weer voor Concertgebouworkest

Zestig jaar nadat hij het Koninklijk Concertgebouworkest voor het eerst dirigeerde, zal Bernard Haitink volgend jaar opnieuw voor het orkest staan.
Zestig jaar nadat hij het Koninklijk Concertgebouworkest voor het eerst dirigeerde, zal Bernard Haitink volgend jaar opnieuw voor het orkest staan. Foto ANP / Koen Suyk

Zestig jaar nadat hij het Koninklijk Concertgebouworkest voor het eerst dirigeerde, zal Bernard Haitink volgend jaar opnieuw voor het orkest staan. Een enorme verrassing, want drie jaar geleden liet de nu 86-jarige dirigent nog weten het orkest nooit meer te zullen dirigeren.

Haitink voelde zich na het verlaten van het concert “haast vernederd” door de directie, omdat die hem bij de viering van het 125-jarige jubileum totaal zou hebben genegeerd. Het orkest zei toen dat Haitink veel voorstellen zijn gedaan over bijvoorbeeld repertoirekeuze, concerten in Amsterdam en tournees, maar dat hij ze telkens verwierp:

“De flexibiliteit die andere vooraanstaande dirigenten hebben geboden om speelbeurten voor Bernard Haitink bij ons orkest mogelijk te maken, is in de afgelopen jaren tot aan de grenzen van het betamelijke opgerekt.”

Het management van het orkest liet vanmorgen in een persbericht weten excuses aan Haitink te hebben aangeboden voor “het onnodig krenken van zijn gevoelens”. Tegelijkertijd is het orkest dankbaar dat Haitink heeft besloten de musici van het orkest weer te dirigeren in Amsterdam:

“Wij kijken ernaar uit om dit een speciale gebeurtenis te laten zijn voor Bernard Haitink, de leden van het orkest en het publiek. We vieren dan dat hij al zestig jaar leiding geeft aan ons orkest op het hoogste artistieke niveau.”